Через Польщу Україна може не отримати 18 млрд доларів від ЄС

Польща не підписала пакет угод в який входила фінансова допомога для України від ЄС на 18 млрд доларів.

14 грудня Польща відмовилась підписати пакет угод, де також була схвалена фінансова допомога від Європейського Союзу для України в розмірі 18 млрд євро. Брюссель нещодавно погодив усі деталі з Угорщиною, яка скасувала своє вето на допомогу. Тепер свої умови називає Польща. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Politico.

В пакет угод входила фінансова підтримка України, план витрат для Угорщини з Фонду ЄС з відновлення після пандемії, блокування 6,3 млрд євро для Будапешта та податкова реформа. Чиновники ЄС мали підписати угоду о 17:00, проте прем’єр-міністр Польщі попросив перенести зустріч на 20:00. Проте ввечері так і не було підписано пакет угод. До обговорень цих питань політики повернуться 15 грудня.

"Є велике розчарування тим, що Польща ставить під загрозу допомогу Україні, блокуючи мінімальний податок", - сказав дипломат ЄС.

Польща блокувала корпоративний податок ЄС кілька місяців тому, проте погодилась на умови. Потім допомогу для України блокувала Угорщина. Тепер Польща знову не погоджується на введення податку і підписує пакет угод.

Відповідно до узгоджених умов пакета, якщо на один із пунктів накладено вето – як зараз щодо мінімальної податкової ставки в Польщі - тоді всі інші питання не приймаються. І план перерахування Україні 18 мільярдів євро провалюється.

"Це схоже на насильницькі стосунки: вони продовжують обіцяти, що наступного разу все буде по-іншому, але в глибині душі ми знаємо, що нам будуть завдавати шкоди знову і знову", - сказав дипломат ЄС для Politico.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що канцлер Німеччини Олаф Шольц заговорив про майбутню співпрацю з Росією.

Також "Коментарі" писали про 10 країн ЄС, громадяни яких найменше підтримують Україну у війні з Росією.