Головна Новини Світ ЄС Чи буде ЄС приймати нові країни: голова Євроради назвав важливу дату
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи буде ЄС приймати нові країни: голова Євроради назвав важливу дату

Шарль Мішель заявив про необхідність Європейського Союзу бути готовим до нового розширення до 2030 року.

2 травня 2024, 08:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Голова Європейської ради Шарль Мішель окреслив політику ЄС на наступні роки та заявив, що Європейський Союз повинен відповісти на геополітичний хаос черговим розширенням. За його словами, ЄС повинен бути готовий до прийняття нових країн до 2030 року.

Чи буде ЄС приймати нові країни: голова Євроради назвав важливу дату

Голова Євроради Шарль Мішель. Фото з відкритих джерел

В інтерв’ю RP Шарль Мішель заявив, що збільшення кількості країн у Європейському Союзі надасть блоку більшої ваги на міжнародній арені. Мішель вказує, що через 20 років після найбільшого розширення ЄС, союз стикається з подібним викликом, як у 2004 році.

"Зараз дуже важливо, щоб ми відгукнулися на поклик історії… Уявімо, якою була б ситуація у лютому 2022 року, коли Росія вторглася в Україну, без попереднього розширення? Ми були б 15 країнами, і поряд з нами були б слабші країни з погляду процвітання чи інституційної сили", — сказав Мішель.

Голова Євроради наводить статистику, що середній ВВП країн, які були кандидатами на вступ до ЄС у 2024 році становив близько 50% від середнього в ЄС, однак після вступу він збільшився до 80%. За його словами, членство в ЄС приносить великі переваги, і це є прямим наслідком рішучості цих країн.

"Легко уявити, що було б зараз без попереднього розширення. Країни, які вже зараз є членами ЄС, ймовірно, стали б жертвами принаймні спроби ідеологічних і політичних репресій з боку Кремля з усіма наслідками для ЄС, оскільки це було б наше найближче сусідство", — пояснює Мішель необхідність розширення ЄС, зокрема прийняття і України.

Шарль Мішель назвав важливу дату, зазначивши, що він не обов’язково говорить, що у 2030 році ЄС розшириться, однак до 2030 року Європейський Союз має бути готовим до цього. За словами голови Євроради, якщо ЄС буде зволікати, це стане сигналом для Росії та Китаю. 

За словами Шарля Мішеля, приєднання України до європейського ринку стимулюватиме європейські компанії інвестувати в країну для відбудови. Разом з тим, він наголошує, що розширення матиме очевидний вплив на фінансування ЄС і будуть потрібні перехідні періоди, зокрема це стосується України, яка має великий аграрний сектор.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Європарламент прийняв важливе рішення щодо російського диктатора Володимира Путіна.

Також "Коментарі" писав про три країни ЄС, які пояснили ситуацію з українськими чоловіками, які матимуть недійсний закордонний паспорт живучи в Європейському Союзі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини