Чи готовий ЄС розглядати "мирні" вимоги Путіна: що сказав Боррель

В ЄС заявили, що агресор не може диктувати умови миру

Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель назвав неприйнятним так званий "мирний план" російського диктатора Володимира Путіна.

"Неприйнятні вимоги Путіна мають на меті легітимізувати вторгнення та підірвати мирні зусилля, тоді як Росія переозброюється та готується до тривалої війни. Агресор не може диктувати умови припинення вогню", – наголосив Жозеп Боррель.

Він відзначив, що РФ не демонструє реального інтересу до миру.

Жозеп Боррель також нагадав, що умови миру викладені у Статуті ООН та резолюції Генеральної асамблеї про справедливий і тривалий мир в Україні, яку підтримала 141 держава.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що 57% громадян Росії допускають можливість початку нової світової війни. Як показало опитування дослідницької групи Russian Field, головним противником РФ в потенційному глобальному конфлікті 71% росіян назвав США. До списку противників також потрапили Велика Британія (40%), Франція (39%), Німеччина, Польща та країни Балтії. Україну як противника бачать лише 12% росіян. Основними союзниками Росії у світовій війні опитані назвали Китай (58%), Білорусь (48%), Іран (21%) та КНДР (20%).

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що посилення мобілізації та проблеми з енергопостачанням створюють все більше напруження в українському суспільстві, яке влада не може далі ігнорувати, переконаний політолог Ігор Рейтерович. За його словами, негативне ставлення до мобілізації можна виправити шляхом зміни механізмів її проведення. Говорячи про проблеми в енергетичному секторі, політолог заявив, що чинний уряд повинен піти у відставку, позаяк повністю бездіє.