Євросоюз закупить 300 млн доз вакцини від коронавірусу

Керівництво ЄС має намір закупити різні вакцини від коронавірусу

Людство кинуло масу ресурсів на винахід і виробництво вакцини від коронавірусу, який призвів до пандемії. Раніше кілька компаній заявили про фінальні клінічні випробування нібито ефективної вакцини. Тепер керівництво Євросоюзу має намір закупити мільйони доз чудо-препарату в американської та німецької компаній.

Так, Європейський союз має намір підписати контракт на поставку 300 мільйонів доз вакцини проти коронавірусу. Її розробили, випробували і почали виробляти американська Pfizer і німецька BioNTech. У компаніях запевняють, що експерименти довели ефективність щеплень на рівні 90%.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Лайєн підтвердила наміри ЄС про закупівлю. Також, єврокомісар з охорони здоров'я Стелла Кіріакідес заявила, що в Євросоюзі розглядають до шести варіантів вакцин різних виробників.

"Якщо все піде добре, то може виявитися, що у нас буде більше однієї безпечної та ефективної вакцини. Нам, звичайно, ще потрібно отримати дозволи від Європейського агентства лікарських засобів після того, як до нього надійдуть заявки. Але ми очікуємо, що в нашому розпорядженні будуть вакцини, можливо, в кінці 2020 року - початку 2021 року", повідомила єврокомісар.

Разом з тим деякі країни-члени ЄС - зокрема, Угорщина, розглядають варіанти закупівлі російської вакцини.

Як повідомляв портал "Коментарі", російська вакцина Sputnik V ефективна на 92% в захисті людей від COVID-19, згідно із проміжними результатами випробувань, повідомив в середу Фонд національного добробуту країни.