Франко-німецькому союзу, що працював десятиліття, настав кінець: ЗМІ дізналися про нову загрозу

Макрон і Шольц не можуть дійти розуміння з низки ключових питань

Президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц зруйнували франко-німецьку спілку, яка була основою політичної архітектури Європи протягом багатьох десятиліть. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише видання "The Telegraph".

Автори матеріалу зазначають, що дві країни вже деякий час мають різні погляди на кілька принципових питань – регулювання цін на енергоносії в ЄС, протидію несумлінній економічній конкуренції з боку Китаю, закупівлю озброєння тощо. І на цей "сприятливий" ґрунт впала заява Макрона про те, що Захід не повинен виключати відправлення військ до України. У керівництві Німеччини були далеко не в захваті від слів французького лідера.

Французький економіст Жак Реньє вважає, що проблеми у відносинах Парижа та Берліна почалися з російським вторгненням в Україну, що стало шоком для економічної моделі Німеччини.

The Telegraph додає, що президентська система Франції надає президенту набагато більше повноважень, ніж німецька система, де канцлер дуже обмежений регіонами і парламентом. Однак у Парижі вважають, що Шольц часто лише прикривається цими обмеженнями, щоб відхиляти пропозиції Франції.

Також журналісти The Telegraph наводять численні розбіжності в політичних поглядах між самими лідерами - Макроном і Шольцом. Ці розбіжності стосуються зокрема атомної енергетики, поглядів на війну та мир тощо. Макрон також виступає проти того, що у Парижі вважають навмисною відмовою у ресурсах для України. Берлін не поспішав відправляти в Україну танки Leopard, а тепер протидіє відправленню ракет дальнього радіусу дії Taurus.

Читайте також на порталі "Коментарі" - війна в Україні: як пояснити активність Макрона і чому Шольц не здатний на таке.