Головна Новини Світ ЄС Глава Європарламенту відвідала Україну: які обіцянки прозвучали – коли чекати на членство в ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Глава Європарламенту відвідала Україну: які обіцянки прозвучали – коли чекати на членство в ЄС

Експерти спрогнозували - чи варто окрім загальних фраз чекати від Євросоюзу збільшення допомоги для України та конкретики щодо членства в ЄС

2 квітня 2022, 13:15 comments1004
Поділіться публікацією:

Глава Європарламенту Роберта Метсола під час візиту до Києва у п'ятницю, 1 квітня, дала три важливі обіцянки України від імені європейців. Так, запевняла, що Європа, міжнародна спільнота, не залишать безкарним злочинне вторгнення РФ в Україну; що ми можемо розраховувати на повну підтримку Європейського парламенту у досягненні мети стати членом ЄС; що нам допоможуть відновити міста та селища, зруйновані війною. Як оцінюєте обіцянки та їхню реалізацію (і зараз – і в майбутньому)? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Глава Європарламенту відвідала Україну: які обіцянки прозвучали – коли чекати на членство в ЄС

Роберта Мецола виступила у Верховній Раді України. Фото: сайт Верховної Ради

Потрібно використовувати вікно можливостей – і тиснути на європейців зараз, щоб відповідні документи були підписані

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, магістр міжнародних відносин (King's College London 2004) Тарас Березовець розмірковує так:

"По суті нових заяв не прозвучало. Те, що європейці зберігатимуть та вводитимуть нові санкції проти Росії – це не новина. Як і те, що зростає підтримка вступу України до ЄС. Просто Європарламент мусить на це реагувати. Причому ЄП – не ключова інституція. Він і так був завжди єврооптимістично налаштований щодо України. Але ключове рішення – за Єврокомісією. До того ж, прискореної процедури вступу до ЄС не існує. На жаль. Але можуть дати чіткі політичні заяви щодо перспектив такого членства. І така перспектива, як на мене, позначилася досить чітко. Це важливо. Потрібно використати вікно можливостей – і тиснути на європейців зараз, щоб відповідні документи було підписано".

Щодо допомоги у відновленні України – важлива заява. Але й так зрозуміло, що з нас після війни намагатимуться зробити якусь вітрину у Східній Європі, вважає Тарас Березовець. Щоби росіяни, білоруси, інші сателіти московії (Вірменія, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан) бачили — ЯК можна жити.

"Так що так, Захід працюватиме над відновленням України, вливатиме сюди колосальні кошти. Головне при цьому, щоб наша доморощена корупція не завадила і цим вливанням, і цьому відновленню", – резюмує Тарас Березовець.

Вступ України до ЄС буде остаточним закріпленням європейського вектору розвитку, а також стабілізує ситуацію на континенті

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук називає візит Глави Європарламенту Роберти Метсоли до Києва за нинішніх умов – важливим сигналом, який не лише демонструє підтримку нашої країни з боку Європейського Союзу.

"Під час виступу у Верховній Раді Глава Європарламенту зробила кілька знакових заяв. Зокрема про повну підтримку вступу України до ЄС, а також про те, що статус країни-кандидата наша держава отримає найближчим часом. Також йшлося про допомогу з боку ЄС у відновленні українських міст, селищ та сіл, яке розпочнеться після завершення війни. Все це важливо в контексті переговорів з РФ про припинення війни", – впевнений політолог.

Він наголошує, що в оприлюднених раніше пропозиціях після завершення саміту сторін у Стамбулі членство України в ЄС є важливим елементом загального врегулювання.

"Крім того, що це допоможе Україні відновитись після війни, це буде ще й додатковим фактором, який має захищати нашу країну від будь-якої потенційної агресії, – пояснює Петро Олещук. – Адже напад на країну ЄС дуже важко уявити на практиці, оскільки він одразу ж буде ударом по всій міжнародній архітектурі. Очевидно, що вступ України до ЄС буде остаточним закріпленням європейського вектору розвитку, а також стабілізує ситуацію на континенті. Без цього, гадаю, неможливе остаточне врегулювання наслідків війни, яка триває зараз. Це розуміють в Україні, бо українська влада в особі президента Володимира Зеленського подала заявку на членство у перші дні після нападу РФ на нашу країну. Візит Глави Європарламенту в Україну – підтвердження того, що подібне розуміння вже є й у лідерів ЄС".

Читайте також на порталі "Коментарі" – війна в Україні – на чиєму боці Молдова .




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини