Лідери ЄС намагаються знайти спільну мову щодо правил подорожей: які ухвалено рішення

Обмеження на подорожі необхідні задля стримування поширення коронавірусу

Розбіжності в Європейському Союзі поглибилися щодо правил подорожей задля стримування поширення коронавірусу Omicron, після того, як Італія та Греція пішли за Португалією та Ірландією, оголосивши додаткові обмеження для подорожуючих з інших країн ЄС. Про це повідомляє Reuters.

27 країн-членів ЄС кілька тижнів обговорюють, як координувати політику подорожей з метою стримування вірусу, не порушуючи пропорцію поїздок у межах європейської Шенгенської зони без кордонів.

Проте Італія заявила у вівторок, 14 грудня, що з 16 грудня до кінця січня вона вимагатиме від усіх мандрівників з країн ЄС показати негативний тест після прибуття, навіть якщо вони вакциновані. Невакцинованих чекає п’ятиденний карантин.

У разі суворого застосування ці правила, які набудуть чинності в четвер, 16 грудня, фактично відновлять прикордонний контроль на сухопутних кордонах Італії, повторюючи заходи, вжиті країнами ЄС на початку пандемії. Це спричинить черги на кордонах і дефіцит їжі та ліків по всьому блоку.

"Я лише бачив, що закриття кордонів у будь-якому випадку не є рішенням", — сказав журналістам прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттель, прибувши на саміт лідерів ЄС у Брюсселі.

У висновках саміту сказано, що будь-які обмеження мають бути узгоджені на основі об’єктивних критеріїв і не повинні "непропорційно перешкоджати вільному переміщенню між державами-членами".

Прем'єр-міністр Латвії Крісяніс Каріньш заявив, що свобода пересування всередині ЄС не повинна припинятися.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Румунія запровадила карантинний режим на 14 днів для невакцинованих мандрівників із території України.