На Заході знову заговорили, що підтримка України може опинитися під загрозою: названо причину

ЗМІ зазначають, що ультраправі сили в ЄС продовжують набирати вагу та вплив

Приголомшливі результати ультраправих партій на парламентських виборах у ЄС ставлять під загрозу підтримку України, оскільки скептичніші законодавці займають дедалі більшу частку місць у законодавчій палаті. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Hill.

Зазначається, що за підсумками виборів у вихідні більшість місць у 720-місцевому парламенті здобула правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП), яка тривалий час утримувала більшість, а друге місце – ліберальна група "Прогресивний альянс соціалістів та демократів".

The Hill зазначає, що при цьому значно розширили свій вплив європейські консерватори та ультраправі групи. Вони досягли несподіваних успіхів у Німеччині та Франції, які є ключовими членами західного альянсу безпеки НАТО та одними з найбільших постачальників зброї в Україну. Посилення позицій ультраправих партій на виборах може змінити рішення обох країн щодо України.

Якщо вони отримають більше влади, ситуація може піти одним із двох шляхів, кажуть експерти, наводячи як приклад Італію та Угорщину.

Партія італійського прем'єр-міністра Джорджії Мелоні "Брати Італії", яка була домінантною силою в Італії протягом останніх двох років і зміцнила свій вплив на виборах до ЄС у вихідні, не була налаштована проти України та співпрацювала з основними партіями ЄС.

Навпаки, ультраправий прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан блокував дії ЄС щодо підтримки України чи санкцій проти Росії та утримувався від надання допомоги Києву.

Загалом експерти попереджають, що Росія також розглядає сплеск ультраправих по всій Європі як "головні канали" для впливу на європейську політику.

Читайте також на порталі "Коментарі" - що означає нова конфігурація сил у Європарламенті: які наслідки для України.