Названо найкорумпованішу країну ЄС

27 січня 2023 року прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна накладе вето на будь-які санкції ЄС проти РФ щодо ядерної енергетики.

Угорщина визнана країною з найгіршими показниками корупції у державному секторі у Європейському Союзі. Як повідомляє Politico з посиланням на звіт Transparency International, Угорщина, Болгарія та Румунія, які набрали від 42 до 46 балів зі 100, значно відстають від трійки найкращих скандинавських країн ЄС.

Данія стала найкращою у своєму класі (90 балів), за нею йдуть Фінляндія (87 балів) та Швеція (83 бали).

Люксембург, Великобританія та Австрія значно знизили свої оцінки з 2017 року, а Ірландія — єдина країна-член ЄС, оцінки яких покращилися. Молдова, яка отримала у червні минулого року статус кандидата у члени ЄС, також покращила свій результат.

Росія, яка набрала 28 балів, має один із найнижчих результатів у Східній Європі, а її повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року є "яскравим нагадуванням про загрозу, яку корупція та відсутність підзвітності уряду становлять для глобального миру та безпеки". Про це йдеться в опублікованому разом із звітом прес-релізі.

Оцінка України лише трохи вища (33), але у звіті зазначено, що країна "проводить важливі реформи та неухильно покращується" з початку війни.

Індекс використовує дані опитування, засновані на інтерв'ю з експертами та бізнесменами з різних джерел (включаючи Світовий банк та Світовий економічний форум), щоб ранжувати 180 країн світу відповідно до їх передбачуваного рівня корупції за шкалою від 0, що означає високий корупція — до 100.

Читайте також на порталі "Коментарі" - стати членом ЄС через 2 роки: чи це вдасться Україні – від чого залежить така перспектива.