План ЄС з військової підтримки України на €20 млрд заблоковано: у чому причина

Угорщина виступила проти плану ЄС щодо військової підтримки України

Угорщина виступила проти намірів ЄС створити довгостроковий фонд до 20 мільярдів євро для підтримки українського війська. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання "Politico".

Зазначається, що у четвер міністри закордонних справ провели у Брюсселі зустріч і вперше обговорили пропозицію, яка передбачає виділення не менше 5 мільярдів євро на рік протягом наступних чотирьох років для покриття витрат країн ЄС на купівлю та пожертвування зброї для України та навчання українських захисників. При цьому Угорщина одразу заявила, що Будапешт блокуватиме цей план. При цьому Угорщина може змінити свою позицію, якщо Київ піде на поступки та погодиться виключити угорський банк OTP зі свого списку "спонсорів війни".

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що доки банк OTP продовжуватиме перебувати у списку "спонсорів війни" Будапешт продовжуватиме блокувати виділення коштів для Європейського фонду миру, який використовується Брюсселем для підтримки постачання зброї в Україну.

"Ми не можемо вести переговори щодо нових фінансових зобов'язань щодо Європейського фонду миру, поки не буде вирішено питання OTP", - зазначив Сійярто.

Наразі ЄС виділив майже 4 мільярди євро для фонду після вторгнення російських військ в Україну. Але у Брюсселі хочуть створити стабільніше джерело фінансів, щоб уникнути необхідності постійно вести складні розмови про поповнення фонду.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Європейський Союз може змінити програму навчальної місії для ЗСУ. Тренування українських військових можуть поступово перенести з території країн Євросоюзу на територію України.

Також видання "Коментарі" повідомляло - в Україну прибуло керівництво Ryanair: головне питання - польоти з "Борисполя".