Головна Новини Світ ЄС Politico прогнозує Україні кінець світу: у чому причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Politico прогнозує Україні кінець світу: у чому причина

Журналісти Politico вважають, що Україні загрожує економічний кінець світу без фінансової допомоги ЄС та США

30 січня 2024, 14:02 comments1906
Поділіться публікацією:

Лідери країн ЄС мають проголосувати за надання Києву допомоги у розмірі 50 млрд. євро на саміті 1 лютого. Без цього, а також фінансування від США, Україна не зможе продовжувати боротьбу з Росією або довго підтримувати економіку. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання "Politico".

Politico прогнозує Україні кінець світу: у чому причина

Україна-ЄС. Фото: з відкритих джерел

"Наразі ми навіть не розглядаємо варіант відмови від цієї допомоги, — заявив Politico голова фінансового комітету парламенту Данило Гетьманцев.

Він додав, що для Києва це вкрай критично, тому що від цього залежить своєчасність та повнота невійськових витрат.

Як зазначає видання, нині Київ використовує ті гроші, які він може зібрати всередині країни, для розвитку власної військової промисловості, зарплат солдатам та іншим співробітникам служб безпеки, а також захисту пенсіонерів та вимушених переселенців. Західні кредити та гранти покривають витрати на закупівлю та обслуговування іноземної зброї, а також важливі соціальні витрати, такі як заробітна плата державних службовців, медичних та освітніх працівників. Цього року уряд планує отримати фінансову допомогу у розмірі 37 млрд. доларів, яка майже покриє дефіцит бюджету, що оцінюється в 39 млрд. доларів.

За розрахунками Центру економічної стратегії, з моменту російського вторгнення в лютому 2022 року західні спонсори надали фінансову допомогу на суму близько 73,6 млрд доларів. Через Міжнародний валютний фонд Україна отримає загалом 122 млрд. доларів у період з 2023 по 2027 рік.

Але потік західних грошей в останні місяці сповільнився до мінімуму, оскільки конфлікт на Близькому Сході та початок року виборів у США відсунули найбільшу війну в Європі за 80 років із порядку денного новин. Цього місяця Україна взагалі не отримала жодної офіційної фінансової допомоги.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та Роберт Фіцо зі Словаччини виступили проти надання будь-якої додаткової допомоги Україні з бюджету ЄС, стверджуючи, що фінансування має бути поділено на чотири транші, кожен із яких може бути заблокований у будь-який час. Орбан, зокрема, зараз стикається зі зростаючим тиском, який вимагає припинити опір.

Тим часом у США фінансова допомога Україні стала заручником у боротьбі між республіканцями та демократами щодо прикордонної політики. Незважаючи на підтримку президента Джо Байдена, речник Палати представників Майк Джонсон зажадав, щоб Білий дім пояснив свою кінцеву мету в Україні, перш ніж голосувати за нову допомогу Києву.

"І поки тривають бої у Вашингтоні та Брюсселі, Київ затамував подих, сподіваючись не знизити свої шанси на отримання вирішальної підтримки", — йдеться у публікації.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять спроби Києва налагодити діалог зі Словаччиною та Угорщиною: із чим є проблеми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

30 січня 2024, 14:16

Менше будуть красти швидше буде наближатись мир. Уся державна нечисть знає, що нічого не втратить якщо буде програш. Для неї життя не зміниться.


Новини