Поплатилася за розворот у бік РФ: чого ЄС позбавив Грузію

ЄС заморозив 30 мільйонів євро, виділених на підтримку оборонного сектору Грузії

Лідери країн Європейського Союзу ухвалили рішення про заморожування 30 млн. євро, які планувалося направити Грузії для зміцнення обороноздатності країни. Таку інформацію озвучив представникам мас-медіа посол ЄС в Грузії Павел Герчинський.

"Що стосується співпраці у сфері безпеки та оборони, на жаль, ми змушені повідомити вас, що лідери [ЄС] також вирішили заморозити гроші, виділені на підтримку Сил оборони Грузії в рамках Європейського фонду миру (EPF). Зараз гроші, які ми планували передати Міністерству оборони, а це 30 мільйонів євро, заморожені", – прокоментував дипломат.

При цьому Павел Герчинський уточнив, що та політика, яку вирішив зайняти офіційний Тбілісі, підштовхує Захід і до інших радикальніших кроків щодо Грузії. Саме тому пряму допомогу ЄС уряду Грузії буде скорочено, і ЄС намагатиметься перекласти цю пряму допомогу уряду на громадянське суспільство та засоби масової інформації. Такої думки дійшли глави МЗС країн ЄС після переговорів у Люксембурзі.

Читайте також на порталі "Коментарі" - США в рамках перегляду двосторонньої співпраці з Грузією відклали на невизначений термін заплановані в них навчання Noble Partner ("Гідний партнер"), заявили в Пентагоні. Навчання мали пройти з 25 липня по 6 серпня.

Рішення, згідно з заявою, пов'язане зі звинуваченнями грузинського уряду на адресу США та інших західних партнерів у тому, що вони нібито чинили тиск на Грузію з метою відкриття другого фронту проти Росії для послаблення тиску на Україну, а також участі у двох спробах перевороту проти правлячої партії. "Грузинська мрія". У Вашингтоні ці звинувачення назвали хибними.

Також видання "Коментарі" повідомляло – доведеться "зачинити двері": у Європейському Союзі зробили останнє попередження Грузії.