Стало відомо, чи підтримують громадяни Молдови членство в ЄС напередодні ключового референдуму

У Молдові зросла підтримка членства в ЄС

63,2% мешканців Молдови підтримують процес інтеграції країни до Євросоюзу напередодні ключового референдуму з цього питання. Як передає портал "Коментарі", про це свідчать дані опитування, проведеного Центром соціологічних та маркетингових досліджень CBS-Axa на замовлення Аспен Інституту Румунія, Асоціації зовнішньої політики APE та спільноти WatchDog.MD.

Зазначається, що відсоток громадян, які підтримують європейський вектор Молдови, збільшився з 57% у квітні 2024 року до 63% у вересні 2024 року.

Також молдавани вважають, що група, яка виступає проти процесу інтеграції Молдови до ЄС, перебуває у меншості. Відповідаючи на запитання про те, чи підтримує більшість населення Молдови вступ країни до ЄС чи виступає проти нього, майже 53% населення вважають, що більшість підтримує, 33% – що не підтримує, а ще 15% не зовсім впевнені.

Привертає увагу різниця між кількістю тих, хто підтримує членство в ЄС, і кількістю тих, хто вважає, що більшість населення підтримує це рішення. Це один із наслідків кампаній дезінформації та маніпуляцій.

Так лише 75% тих, хто виступає за членство в ЄС, вважають, що більшість молдаван підтримують його. І навпаки, 65% тих, хто виступає проти ЄС, вважають, що вони здебільшого.

Читайте також на порталі "Коментарі" - влада Молдови стверджує, що за вказівкою путінського режиму організовано цілу "мафіозну" мережу, через яку молдавани отримують гроші за те, щоб вони висловилися проти вступу до ЄС на референдумі 20 жовтня. Ще одна мета Москви – добитися того, щоб громадяни Молдови висловилися проти прозахідного президента Майї Санду на одночасних виборах. Про це пише Politico.

Видання посилається на заяву начальника поліції Молдови Віорела Чернеуцеану, який заявив, що країна зіткнулася "з феноменом підкупу виборців у поєднанні з гібридною війною та дезінформацією, подібного до якого ще не бачила".