У ЄС хочуть бачити Росію на наступному саміті миру, але є нюанс

Боррель підкреслив, що наступний Саміт миру має пройти з Росією, але не на умовах Путіна

Україна продовжуватиме шукати шляхи, щоб провести наступну мирну конференцію за участю Росії, але не на умовах російського диктатора Володимира Путіна. Як передає портал "Коментарі", таку заяву на прес-конференції у Брюсселі за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ зробив високий представник ЄС Жозеп Боррель, пише Укрінформ.

"Я переконаний у тому, що Президент Зеленський продовжуватиме наступ у цих переговорах, щоб мати наступну конференцію у присутності Росії. Це реально, безперечно. Ми вже сказали те, що було сказано – наступний крок вимагає залучення Росії. Але як треба сприймати те, що Путін сказав під час візиту прем'єра (Угорщини) Орбана до Москви?", – зазначив Боррель.

Він погодився, що потрібно щодня шукати варіанти якнайшвидшого миру в Україні через дипломатичні переговори, але на певній основі. І ця основа точно не повинна бути путінською.

Жозеп Боррель повідомив, що під час спілкування з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебом європейські чиновники обговорили наступні кроки після Саміту миру у Швейцарії.

Вони погодилися, що має бути проведено більше для залучення якнайширшої присутності партнерів з усього світу.

"Саміт у Швейцарії мав добрий результат, але він має бути покращений. Близько 90 країн погодилися з підсумковою заявою цієї зустрічі, але ми маємо йти далі, щоб протидіяти російській пропаганді, роз’яснювати та пояснювати всім і кожному у світі , що саме відбувається. Що це Росія здійснює атаку проти України. Щоб нагадати, що є агресор, і є сторона, яка піддається агресії. Що Україна обороняється, і ми допомагаємо Україні у самозахисті", - зазначив топ-дипломат.

Читайте також на порталі "Коментарі" - з'явилася реакція Кремля на заяву Зеленського про участь Росії у саміті миру.