У Литві очікується зміна влади: що це означає для України

Ліва опозиція перемагає на виборах у Литві: чи зміниться підтримка України

Опозиційні соціал-демократи здобули перемогу на парламентських виборах у Литві 27 жовтня, на яких домінували розчарування вартістю життя та побоювання щодо потенційних загроз з боку сусідньої Росії. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Reuters".

Офіційні дані показали, що лівоцентристське угруповання лідирує з 52 місцями в асамблеї із 141 члена. Правляча партія "Союз батьківщини" посідає друге місце із 28 місцями. За попередніми офіційними даними, партія "За Литву" мала всі шанси отримати 14 місць у парламенті, а Союз фермерів та зелених – вісім місць.

Лідер Соціал-демократичної партії Вілія Блінкявічюте заявила журналістам, що, на її думку, її партія отримає парламентську більшість разом зі своїми ймовірними партнерами з коаліції: "За Литву" та "Союз фермерів і зелених".

Вона відмовилася підтвердити, чи претендуватиме вона на посаду прем'єр-міністра. Своє рішення пообіцяла озвучити після того, як усередині партії відбудуться відповідні консультації.

Блінкевичюте неодноразово заявляла, що зовнішня політика Литви не зміниться, а допомога Україні залишиться пріоритетом для влади.

Читайте також на порталі "Коментарі" - президент Литви Гітанас Науседа заявив після грузинських парламентських виборів, що Грузія віддаляється від можливого членства в Євросоюзі. Про це пише Delfi.

Також видання "Коментарі" повідомляло – на Заході втома від війни в Україні досягла максимуму, через що звучать заяви про "світ", які є пропозицією капітуляції. Проте український план перемоги є спробою витіснити ці настрої. Про це заявив глава МЗС Литви Габрієлюс Ландсбергіс, повідомляє RLT.