Вибори у Молдові: у чому ЄС звинуватив Путіна

Брюссель вважає, що виборці Молдови зазнали "безпрецедентного впливу" на голосування в Молдові

Громадяни Молдови зазнали масової пропаганди з боку Російської Федерації. Це вплинуло на результати виборів у країні. Як передає портал "Коментарі", таку заяву зробив речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано, повідомляє "Der Tagesspiegel".

Спікер зовнішньополітичної служби ЄС зазначив, що у Європейському Союзі пильно стежили за двома голосуваннями – референдумом та виборами президента у Молдові.

"Ми знаємо, що це голосування відбулося в умовах безпрецедентного втручання та залякування Росії та її проксі, які намагалися дестабілізувати демократичний процес у Молдові", - заявив Стано.

Він також зазначив, що були зафіксовані спроби купівлі голосів та "величезна пропаганда" Росії та її проксі. Стано вважає, що зусилля щодо підриву голосування тривали не тижнями, а місяцями, задовго до 20 жовтня.

Чиновник розповів, що Євросоюз офіційно прокоментує вибори у Молдові після того, як буде оголошено фінальні результати.

"Після цього ми вийдемо з нашою офіційною реакцією", – повідомив речник.

Читайте також на порталі "Коментарі" - 20 жовтня у Молдові пройшли вибори президента, за якими чинний лідер країни Мая Санду отримала більше голосів, проте не змогла виграти вибори у першому турі. Крім того, Санду не змогла перемогти у рідному для себе районі, де посіла третє місце.

Центральна виборча комісія Молдови опублікувала попередні результати виборів, за якими президент Травня Санду не змогла перемогти у рідному для себе Фалештському районі. Перемогу тут здобув Ренато Вусатий з результатом 34,6% голосів. Для Вусатого це став єдиний район у Молдові, де він отримав більшість.

На другому місці у Фалештському районі опинився головний конкурент Санду на національних виборах Олександр Стояногло – 27,48% голосів. Майя Санду, що діє, з 23,5% голосів посіла третє місце.