Все-таки догрався: Орбан може втратити головування в ЄС

Візити Орбана до Москви та Пекіну стали приводом для ЄС задуматися, чи варто лишати Угорщині право головування в ЄС

Посли країн-членів Європейського Союзу 10 липня, обговорять нещодавні візити прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана – зокрема, до Росії. Як інформує портал "Коментарі", про це у соцмережі Х повідомив редактор "Радіо Свобода" з питань Європи Рікард Йозвяк.

Журналіст натякнув, що в ЄС можуть відібрати головування в Угорщини.

"Посли ЄС у середу обговорять Угорщину та останні візити Орбана, зокрема до Росії. Навряд чи це станеться, але, як хтось сказав, "знову витягли матеріали про те, як відібрати головування", - написав Йозвяк.

Варто зазначити, напередодні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у Пекіні зустрівся з головою КНР Сі Цзіньпіном. Він зазначив, що для угорців важливо, щоб Китай сприяв миру у всьому світі.

Говорячи про російсько-українську війну, угорський прем'єр-міністр зазначив, що угорці – миролюбний народ. Вони прагнуть миру, рівноваги і гармонії, і тому "ми завжди за світу і ніколи за війни" .

"Для нас дуже важливим є заклик Китаю до миру в усьому світі, а не до війни. У випадку з конфліктом у сусідніх з Угорщиною країнах ми також високо цінуємо вашу мирну ініціативу", - заявив Віктор Орбан.

Ще раніше одіозний політик здійснив візит до Москви, де зустрівся з російським диктором Володимиром Путіним. Цією витівкою він уже викликав шквал негативної реакції як з боку лідерів ЄС, і США. Проте знайшлися й ті, хто підтримав його, зокрема прем'єр Словаччини Роберт Фіцо. Що це було? Чи може бути, що Будапешт починає розхитувати ситуацію на користь Росії, змушуючи Київ та Захід розпочати діалог із Путіним? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.