15 країн ЄС приєднались до позову Єврокомісії проти законодавства уряду Орбана

2021 році Єврокомісія почала процедуру про порушення у зв’язку з ухваленням Угорщиною законодавства, яке можна розцінювати як дискримінацію ЛГБТ.

15 країн Європейського Союзу та Європарламент вирішили підтримати Єврокомісію в судовому процесі проти пакета законів Угорщини, які спрямовані проти ЛГБТ. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посилання наNepszava.

До 6 квітня країни-члени ЄС могли подати заявку на участь у судовому процесі проти Угорщини, який ініціювала Єврокомісія. Останніми країнами, хто долучився до спільного позову стали Франція та Німеччина. Раніше оголосили про підтримку Єврокомісії у цій справі Європарламент та країни ЄС: Словенія, Швеція, Іспанія, Португалія, Мальта, Австрія, Греція, Данія, Фінляндія, Нідерланди, Ірландія, Люксембург та Бельгія.

"Ми бачили різні повідомлення в пресі. Нам зрозуміло: угорський закон порушує право ЄС, основні права та цінності ЄС. Ми звернулися до Угорщини до Суду Європейського Союзу, і тепер суд має винести рішення. Ми не хочемо коментувати етапи процедури", – повідомляє речник Єврокомісії.

Єврокомісія у 2021 році ініціювала процедуру про порушення через угорське законодавства, яке розцінюється як дискримінація за сексуальною орієнтацією та гендерною ідентичністю. Венеціанська комісія також оприлюднила свій висновок, в якому повідомлялось про порушення міжнародних прав людини.

Розгляд справи відбудеться у другій половині 2023 року, а вирок приймуть у 2024 році.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Віктор Орбан посилює свій вплив в Угорщині, використовуючи війну в Україні.

Також "Коментарі" писали про те, який відсоток українців підтримує легалізацію одностатевих стосунків.