Обвал цін на газ у Європі: до чого тут Україна

Через українську ГТС знову пішли постачання російського газу

Ціни на природний газ у Європі різко пішли вниз. Так ринок відреагувала на відновлення постачання російського "блакитного палива" через Україну. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише агентство "Bloomberg".

ЗМІ зазначає, що ф'ючерси впали на 1,9% після зростання на 2,4% у середу. Заявки на відвантаження палива свідчили, що у четвер через територію країни пройде стандартний обсяг російського газу.

Європейський ринок залишається чутливим до обмежень постачання, оскільки після енергетичної кризи він став більше залежати від глобальних потоків. Проте, регіон вступає в опалювальний сезон із достатніми запасами, тоді як попит на паливо залишається невисоким.

Зазначається, що різке збільшення вживання газу в Європі чи Азії, викликане похолоданням, може знову підштовхнути ціни до зростання, особливо враховуючи закінчення терміну дії угоди про транзит газу між Росією та Україною, що наближається, і ймовірне припинення цих поставок 1 січня.

"Ми вже спостерігаємо премію за ризик у цінах відповідних зимових місяців", - заявив голова відділу торгових операцій у континентальній Європі швейцарської комунальної та трейдерської компанії Axpo Solutions AG Марко Заальфранк.

Читайте на порталі "Коментарі" - частка російського газу в імпорті країн Європейського Союзу різко знизилася після початку війни Росії проти України. ЄС готовий повністю відмовитися від постачання з Москви. Таку заяву зробила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє сайт Єврокомісії.

У заяві йдеться про те, що частка російського газу в імпорті ЄС скоротилася з 45% у 2021 році до 18% до червня 2024 року, тоді як імпорт від таких надійних партнерів, як Норвегія та США, збільшився.