Одна з європейських країн відмовилась передати Україні прибутки з заморожених активів РФ

Швейцарія, яка не є членом Європейського Союзу, відмовилась від ідеї ЄС та не буде передавати допомогу Україні у вигляді доходів від російських заморожених активів.

У Швейцарії заявили, що не підтримують шлях Європейського Союзу щодо передачі доходів для України з заморожених активів Росії, які знаходяться у швейцарських банках. Швейцарія пояснила таке рішення своїм нейтральним статусом.

Швейцарське видання Swissinfo посилаючись на Державний секретаріат з економічних питань, повідомило, що не будуть надавати гроші Україні, які генеруються з російських заморожених активів у швейцарських банках.

"Швейцарія не буде дотримуватися підходу ЄС. Згідно зі швейцарським законодавством і міжнародними зобов’язаннями, Швейцарія не може генерувати будь-яких надзвичайних доходів у зв’язку з коштами російського центрального банку", - повідомляє швейцарське видання.

Станом на 2024 рік на рахунках швейцарських банків знаходиться понад 7 млрд швейцарських фраків російських заморожених активів. Ці кошти належать Центральному банку РФ та не включають активи, якими володіють пов’язані з Росією компанії або фізичні особи.

Нагадаємо, що 26 липня ЄС оголосив про перше виділення допомоги для України з прибутків заморожених активів РФ на загальну суму 1,5 млрд євро.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Росії відреагували на передачу Україні доходів від російських заморожених активів. Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що такі дії Європейського Союзу будуть мати оперативну відповідь від Москви, однак не назвав на які кроки піде Росія.

Також "Коментарі" писали про міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, який пояснив, чи вистачить Україні грошей з заморожених активів РФ.