Опитування в Угорщині показало шокуючий результат для Орбана: такого не було роками

Керівна партія Угорщини "Фідес" на чолі з Віктором Орбаном втрачає лідерство в опитуваннях громадської думки вперше за понад десять років.

Нещодавнє опитування в Угорщині виявило приголомшливі результати для прем'єр-міністра Віктора Орбана, який вже 14 років очолює країну. Вперше з 2010 року опозиційна партія перевершила керівну партію Орбана "Фідес" у рейтингу серед виборців, які вже визначились.

Згідно з результатами опитування, проведеного в першій половині жовтня будапештським аналітичним центром 21 Research Center, новачок угорської політики Петер Мадьяр, лідер правоцентристської партії "Тиса", несподівано здобув 42% підтримки серед виборців, які вже визначилися, тоді як партія "Фідес" Віктора Орбана отримала 40%.

Якщо дивитись на результати на загальнонаціональному рівні, то "Фідес" ще зберігає лідерство - 29% підтримки, однак опозиційна партія "Тиса" відстає усього на кілька відсотків - 26%. Крім того, опозиція посилює свою активність напередодні майбутніх національних виборів, які мають відбутися на початку 2026 року.

Ріст популярності опозиційної партії пов'язаний із загальним невдоволенням угорців політичною ситуацією в країні зокрема діяльністю Віктора Орбана, а також з неефективністю інших опозиційних партій, які довгий час не могли об'єднатися проти "Фідес".

"Угорці надіслали повідомлення: з режимом Віктора Орбана покінчено", - сказав Мадьяр після оприлюднення результатів опитування.

Натомість Віктор Орбан критикує Європейський Союз. За його словами, ЄС хоче поставити в Угорщині "маріонетковий уряд" на чолі з Петером Мадьяром, який буде "запрошувати чужинців допомогти йому проти угорців".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Віктор Орбан пояснив, чому він проти допомоги Україні у війні проти РФ.

Також "Коментарі" писали про реакцію Орбана на план перемоги Зеленського.