Порушення Європейської конвенції з прав людини: Болгарія таємно стежить за своїми громадянами

Болгарські закони про спостереження порушують Європейську конвенцію з прав людини

Болгарія порушує Європейську конвенцію з прав людини, коли йдеться про таємне спостереження, збереження та доступ до комунікаційних даних, постановив у вівторок, 11 січня, Європейський суд з прав людини.

У справі, порушеній двома болгарськими юристами та двома некомерційними організаціями із захисту прав у 2012 році, палата ЄСПЛ встановила, що болгарське законодавство не відповідає вимогам Конвенції.

Палата також постановила, що болгарські закони щодо збереження та доступу до даних зв’язку також є порушенням статті 8 Конвенції.

"Європейський суд з прав людини одноголосно постановив, що мало місце порушення статті 8 (право на повагу до приватного життя та листування) Європейської конвенції з прав людини", - йдеться в повідомленні.

Таємне стеження вже давно є гарячою темою в балканській країні, яка приєдналася до Європейського Союзу в 2007 році.

Спеціальна парламентська комісія в серпні з’ясувала, що спецслужби підслуховували понад 900 болгар, у тому числі політиків, журналістів та активістів, між початком протестів проти корупції в 2020 році і до травня 2021 року, коли колишній правоцентристський уряд був усунений з посади.

Тодішній голова комісії Микола Хаджигенов заявив, що секретні дані вказують на прослуховування громадян Болгарії.

Прокуратура спростувала будь-яке незаконне прослуховування політиків.

У справі, переданій до ЄСПЛ, суд виявив відсутність належного судового нагляду за рішеннями про видачу ордерів на спостереження в Болгарії. Відсутність чіткого регулювання призвело до ситуації, коли дані таємного спостереження могли бути використані в підступних цілях.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Болгарії відмовлялися реєструвати дитину з одностатевої сім'ї.