Реакція Норвегії на її включення у список "недружніх" дій по відношенню до Росії

Росія розширила список країн, які вчиняють "недружні" дії щодо РФ та включила туди Норвегію. Скандинавська країна відповіла.

Міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Гуйтфельдт відповіла на повідомлення кабміну РФ про потрапляння у список країн "недружніх дій" до Росії. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Sky News.

3 серпня Росія розширила список країн "недружніх ді" та додала туди Норвегію. Очільниця МЗС Норвегії відреагувала на такий крок Росії та заявила, що у Кремль не має підстав стверджувати, що її країна поводилась "недружньо".

"Сьогоднішня ситуація є результатом війни Росії проти України. Росія може сама вирішити припинити війну", - заявила Аннікен Гуйтфельдт.

Норвезька чиновниця додала, що як сусідні країни, вони обидві зацікавлені у двосторонніх зв’язках, особливо зважаючи на "важкі часи". Гуйтфельдт повідомила також, що наразі Норвегія ще не отримала офіційного повідомлення з Москви про включення до списку країн "недружніх дій".

Нагадаємо, що Росія має список країн "недружніх дій", до якого у 2021 році потрапила Чехія та Сполучені Штати, а у 2022 році Словаччина, Словенія, Данія, Греція та Хорватія.

Нагадаємо, що Норвегію включили до списку "недружніх країн" ще в березні 2022 року, незабаром після початку війни в Україні - але тепер її додали до списку "недружніх дій".

Раніше портал "Коментарі" писали, що російський уряд додав Норвегію у список "недружніх держав" і ввів новий ліміт на представників норвезького дипломатичного корпусу у Російській Федерації.

Також "Коментарі" писали, що Росія заявила про неповагу до охорони природи з боку Норвегії та вимагає від північної країни майже пів мільярда рублів компенсації за збитки. Усе через інцидент з оленями, які перетнули кордон, витоптали та з'їли рослинний покрив у російському національному парку.