Шість політичних ілюзії, які розвіяла війна в Україні

Війна в Україні стала шоком для Європи та західного світу. Бо вона викрила багато зручно культивованих геополітичних припущень, які були насправді політичними ілюзіями.

Рідко, коли світ змінювався всього за один рік. 2022 став роком потрясінь та зрушень через війну в Україні, яка стала найбільшим військовим конфліктом у Європі з часів Другої світової війни. Війна Путіна показала, що багато припущень, зроблених щодо світу досі, є ілюзіями. Портал "Коментарі" з посиланням на Welt публікує список шести таких ілюзій.

Росія – наддержава. До початку вторгнення армія РФ вважалась другою армією світу після США. Захід вважав, що Росія модернізувала свою армію після війни в Грузії у 2008, крім того, Путін постійно презентував нову зброю. Ця ілюзія була зруйнована нападом на Україну. Російські збройні сили виявилися погано підготовленими, не навченими і явно неспроможними вести складні тактичні операції. Наразі Росія знаходиться в міжнародній ізоляції, а її економіка переживає великий спад. Країна втратила статус наддержави.

Занепад Заходу. Останніми роками Захід переживав кризу ідентичності через піднесення Китаю та принизливі поразки, наприклад в Афганістані. Також Захід постійно відступав, коли на нього тиснули, це було під час війни в Грузії, Україні та Сирії. Проте після 2022 року це твердження не працює, адже Захід сприйняв війну Путіна як фундаментальну атаку на мирний порядок у Європі та вирішив, що настав час зупинити російський неоімперіалізм - почав постачати зброю до України.

Свобода і демократія втрачають значення. Подібно, як і Захід демократія переживала кризу. Неурядова організація Freedom House, яка регулярно оцінює ступінь свободи, відзначає її падіння ще з 2006 року. Проте боротьба України за національне самовизначення, свободу та демократію змінила це. Українці показали, наскільки ці цінності важливі та справжні, і скільки людей ризикують життям, щоб їх відстояти. Після нападу Росії на Україну, у 2022 році протести спалахнули також в авторитарних Ірані та Китаї.

Націоналізм – це якось неправильно. Націоналізм сприймався як щось негативне, особливо в Німеччині через нацистів. Проте війна в Україні показала, що національна ідентифікація є важливим мотивуючим фактором у боротьбі з російською агресією, яка десятиліттями намагається знищити український народ.

Європа повинна мати можливість захистити себе. ЄС скорочував видатки на озброєння і мав військову залежність від США. Війна в Україні змусила змінити цю політику, і Європа почала нарощувати свій військовий потенціал для того, аби стати самостійною в озброєнні.

Німеччина і Франція є провідними державами ЄС. Війна в Україні поставила під сумнів провідну роль Парижа та Берліна, які втратили розуміння геостратегічних питань. Енергетична політика Німеччини, зазнала повного краху, а постійне зволікання зі зброєю для України підірвала ще більше авторитет, проте Франція виявилась ще більш скупою у цьому плані.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Ангела Меркель розповіла про війну в Україні то свою політику.

Також "Коментарі" писали про прем'єр-міністерку Фінляндії, яка розкритикувала Європу через війну в Україні.