У Європі вже відчули наслідки подій у Курській області: що сталося

Ціни в Європі на газ суттєво зросли

Незважаючи на третій рік повномасштабної війни в Україні, Європа все ще дуже залежить від газу. Так, за останні дні транзит російського "блакитного палива" через українську газотранспортну систему знизився до 37,25 млн куб м. Як передає портал "Коментарі", про це свідчать підтверджені номінації "Оператора ГТС України" у точці входу "Суджа", пише ExPro.

Порівняно з попереднім днем обсяги транзиту скоротилися на 6%. Це найнижче значення транзиту з 1 травня 2023 року.

Традиційно обсяги транзиту російського газу через Україну становили близько 42-42,4 млн куб м на добу.

Наразі причини скорочення транзиту невідомі.

Напередодні в "Операторі ГТС України" повідомили, що транзит російського газу відбувається у штатному режимі.

У середу 7 серпня у телеграм-каналах з'явилася інформація, що Збройні сили України взяли під контроль газовимірювальну станцію "Суджа" у Курській області РФ.

Згодом з'явилася непідтверджена інформація, що ЗСУ контролюють населений пункт Суджа.

ДВС "Суджа" є ключовим об'єктом постачання російського газу до Європи через Україну. Наразі "Суджа" - єдина точка, через яку російський газ надходить в Україну для його транспортування до європейських замовників.

На тлі військової операції в Курській області ціни на природний газ у Європі в середу 7 серпня різко зросли - до €38,75/MWh (5,7%), найвищого значення з грудня 2023 року.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Європа продовжує купувати російський газ: хто найбільше вкладає у війну РФ проти України.