Головна Новини Світ Європа Угорщина не захищалася б від агресії РФ: радника Орбана потрапив у великий скандал
commentss НОВИНИ Всі новини

Угорщина не захищалася б від агресії РФ: радника Орбана потрапив у великий скандал

Угорщина засвоїла “урок” після поразки революції 1956 року, яку було придушено радянськими танками.

26 вересня 2024, 21:31
Поділіться публікацією:

 У разі, якби Угорщина стала об'єктом російської агресії, подібної до тієї, яку зазнала Україна в лютому 2022 року, угорці не стали б чинити збройний опір Росії. Таку заяву зробив радник та однофамілець прем’єр-міністра Угорщини Балаш Орбан, повідомляє видання Politico.

Угорщина не захищалася б від агресії РФ: радника Орбана потрапив у великий скандал

Балаш Орбан (фото з відкритих джерел)

Балаш Орбан пояснив, що Угорщина вчинила б інакше, керуючись уроками історії. Він нагадав про події угорської революції 1956 року, яка була жорстоко придушена радянськими військами. Тоді Угорщина зазнала великих втрат, і цей досвід, на думку радника, залишив глибокий відбиток на сучасному світосприйнятті угорців.

"Ми, ймовірно, не зробили б те, що зробив президент Зеленський два з половиною роки тому, тому що це було б безвідповідально. Очевидно, що він втягнув свою країну в оборонну війну. Люди загинули, територія була втрачена — знову ж таки, це їхнє право, це їхнє суверенне рішення. Але якби нас запитали, ми б не радили так діяти", — заявив Балаш Орбан.

Радник додав, що влада Угорщини прагне уникнути подібних втрат, враховуючи важкі уроки історії, зокрема події 1956 року, коли угорці піднялися на боротьбу проти комуністичного режиму, вимагаючи демократизації та виходу з Варшавського договору. Ця революція була жорстоко придушена радянськими танками менш ніж за три тижні, в результаті чого загинуло 2700 людей, а ще 20 000 отримали поранення. Понад 176 000 угорців стали біженцями, а новий комуністичний режим, встановлений у країні, стратив 229 цивільних, включаючи прем'єр-міністра революційного уряду Імре Надя.

"Ми повинні бути обережними з життями угорців. Не можна просто кинути їх на поталу", — підсумував Балаш Орбан.

Заява викликала шквал критики з боку опозиційних політиків в Угорщині. Лідер правоцентристської партії “Тиса” та євродепутат Петер Мадяр звинуватив радника прем’єр-міністра в приниженні пам'яті тисяч угорських борців за свободу, які в 1956 році віддали своє життя за незалежність Угорщини.

"Цими словами Балаш Орбан принизив пам’ять тисяч угорських борців за свободу, сотні з яких були готові пожертвувати життям за свободу й незалежність своєї країни", — наголосив Мадяр.

Колишній прем’єр-міністр Угорщини та лідер лівоцентристської Демократичної коаліції Ференц Дюрчань написав у Facebook: "Уряд Орбана передасть Угорщину росіянам без бою".

Після критики Балаш Орбан спробував пояснити свою позицію, заявивши, що нинішня влада Угорщини не бачить сенсу у війні між Україною та Росією, яка, за його словами, призвела до загибелі сотень тисяч людей "без жодного результату".

Такі висловлювання Балаша Орбана знову актуалізували питання щодо політичного курсу уряду Угорщини, який часто зазнає критики через свою позицію щодо війни в Україні та близькість до Росії.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Угорщина планує розвивати бізнес-зв'язки з РФ

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини