Українців підозрюють у допомозі нелегалам з перетином кордону з Польщею

Щодня прикордонники реєструють сотні спроб перетину кордону з боку мігрантів

Під час спецоперації на кордоні між Польщею та Білоруссю затримано двох українців. Про це повідомляє Польське радіо.

Відомо, що затримання відбулося 12 жовтня. Чотирьох осіб зупинили на кордоні прикордонники Підляського відділу. Серед затриманих двоє громадян України та двоє громадян Сирії.

Українців підозрюють в допомозі сирійцям незаконно перетнути кордон й перейти на адміністративну територію Польщі. У сирійців при собі були документи на тимчасове проживання в Німеччині.

Випадок непоодинокий, кажуть в Прикордонній службі. З січня 2021 року за допомогу нелегалам з Білорусі затримано 250 осіб, серед них й українців. Щодня прикордонники фіксують сотні спроб перетину адміністративної межі. Офіцери виштовхують нелегалів на протилежну сторону, звідки ті рухаються. Згідно зі статистикою, протягом 9 місяців зареєстровано понад 18 тис. спроб перетину кордону.

Днями в Польщі схвалили нормативно-правовий акт що стосується зведення стаціонарної високої огорожі на білорусько-польському кордоні. Паркан виконуватиме захисну та моніторингову функцію, буде обладнаний відеокамерами.

В прикордонних воєводствах встановлено надзвичайний стан до грудня.

Як повідомляв портал "Коментарі", у Польщі прийняли рішення про перевагу національного законодавства над європейським. В Європарламенті висловили обурення, заявивши, що Польща відіграє з вогнем.

Також ми писали, що організація Amnesty International заявила, що польські прикордонники виштовхують мігрантів з території Польщі назад у Білорусь. Це підтверджується супутниковими фотознімками, на яких видно, як групу осіб оточують кільцем і витісняють до кордону.