Головна Новини Світ ЄС Польща vs Євросоюз: у чому суть конфлікту і чого очікувати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща vs Євросоюз: у чому суть конфлікту і чого очікувати далі

Експерти постаралися відповісти на питання виданню "Коментарі-Україна"

10 жовтня 2021, 10:42
Поділіться публікацією:

У Польщі прийняли рішення про перевагу національного законодавства над європейським. В Європарламенті висловили обурення, заявивши, що Польща відіграє з вогнем. Про що говорить цей конфлікт? Як ідуть з пріоритетом (національне / міжнародне право) справи в інших країнах, що не входять в ЄС? Експерти постаралися відповісти на ці питання виданню "Коментарі-Україна".

Польща vs Євросоюз: у чому суть конфлікту і чого очікувати далі

Польща (фото з відкритих джерел)


Політолог Андрій Окара впевнений: те, що польський Конституційний суд (аналог Конституційного суду в України) прийняв рішення про пріоритет національного законодавства над законодавством ЄС, оголило важливу фундаментальну недомовленість, яка закладена в конструкції Євросоюзу.


"В теорії права є таке поняття як форма державного устрою. Унітарна (держава не має в своєму складі будь-яких державних утворень, що володіють елементами суверенності, а складові його адміністративно-територіальні одиниці підпорядковуються єдиним центральним органам влади) або федеративна (держава, яке складається з суб'єктів федерації, пов'язаних договірними відносинами). Ще є конфедерація — це міжнародний союз суверенних держав. Так яка ж природа ЄС з точки зору форми держустрою? Федерація це або конфедерація? Насправді ЄС — це якась гібридна реальність, яка має риси та федерації, і конфедерації", — пояснює Андрій Окара.


За його словами, якщо ЄС — федерація, то дії Польщі — недоречні, зухвало і суперечать стратегії Євросоюзу на єдиний правовий режим. Якщо ж ЄС — конфедерація, то дії Польщі нормальні й зрозумілі. У конфедерації країни зберігають свій суверенітет. І ніяке загальне законодавство не може бути пріоритетним над національним.


"І ось ця недомовленість і двозначність в самій конструкції ЄС полягала в цьому конфлікті. І, напевно, ця ситуація буде важливою в тому ракурсі, щоб ЄС визначився з тим, що ж він — федерація він або конфедерація, — говорить Андрій Окара. — є ще один момент. Основний принцип ЄС — це, як відомо, чотири свободи: вільне переміщення людей, товарів, послуг, капіталів. Але існує такий нюанс як допомогу, яку ЄС виділяє тим чи іншим країнам. І дана ситуація цікава ще в тому ракурсі, що навіть Єврокомісія (рада міністрів Євросоюзу) ставить в залежність пріоритет законодавства — і отримання фінансів від ЄС. Якщо ви отримуєте гроші з бюджету ЄС, який найбільше наповнює німецька економіка, то будьте люб'язні не говорити про пріоритет національного законодавства над європейським".


Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко вважає, що головною метою такого рішення в Польщі стала незгода просуває в ЄС гендерну ідеологію, проти якої також виступає й Угорщина.


"У Польщі правляча партія "Право і справедливість" популяризує традиційні соціальні цінності, які вступають в конфлікт, просуваються Заходом ліберальними цінностями — в першу чергу в питаннях прав жінок, ЛГБТ та мігрантів. Ще до прийняття рішення про перевагу польського законодавства над європейським в ряді регіонів Польщі прийняли правила, що дискримінують представників ЛГБТ-спільноти, за що країні загрожували втратою дотацій. При цьому вкрай жорстке антиабортне законодавство країни не удостоїлося такої пильної уваги з боку представників ЄС. А після нинішнього рішення голова Європарламенту вже закликав розглянути питання про доцільність виплат Польщі з бюджету Євросоюзу. Крім того, в ЄС не визнають легітимність прийнятого польським Конституційним судом рішення у зв'язку з тим, що "ПіС" нібито контролює суд. Тобто, спостерігається політичне протистояння між загальноєвропейської та внутрішньопольської політичними системами", — пояснює Єва Антоненко.


На її думку, ситуація дійсно може привести до припинення виплат, але зараз поки відбувається тільки політичний шантаж і спроби таки продавити потрібне ЄС рішення.


"З вкрай високою ймовірністю, польська влада на це не піде, щоб не втратити власні рейтинги. Чи наважиться ЄС дійсно позбавити Польщу фінансування — питання відкрите. Але якщо не вирішиться, це може стати сигналом для прийняття суперечать загальносоюзному законодавству рішень і в інших країнах, що для ЄС як об'єднання вкрай небезпечно", — зазначає експерт.


Він також звертає увагу, що пріоритет міжнародного права зараз закріплений в першу чергу у країн, які є членами ЄС, що природно для подібного міждержавного об'єднання.


"Наприклад, у Франції Конституція має пріоритет над міжнародним правом, але вона повинна бути змінена в разі розбіжностей з європейським правом, — розповідає Єва Антоненко. — Позиція Росії в цьому питанні відрізняється через інших вихідних даних: РФ не входить в подібні ЄС міжнародні об'єднання, і рішення про пріоритет міжнародного права можна було розглядати як крок назустріч світовій спільноті. Перехід до пріоритету власної Конституції був зроблений в першу чергу через можливу політизацію рішень міжнародних судів, які могли використовуватися з метою тиску і примусу до певних дій. Однак пріоритет Конституції не означає, що прості росіяни тепер не можуть звертатися в міжнародні суди — правові рішення Європейського суду з прав людини залишилися обов'язковими для російських судів, але їх виконання може бути скасовано в разі потрапляння в Конституційний суд і визнання їх неконституційними".


Експерт також наголошує, що Україна порушує норми міжнародного права, коли не виконує більшість рішень ЄСПЛ, хоча у нас навіть є закон "Про виконання рішень та застосування практики ЄСПЛ".


"Та й США періодично ігнорують рішення міжнародних судів і положення міжнародних конвенцій, якщо ті суперечать їх національним інтересам, — акцентує Єва Антоненко. — Пріоритетним правовою нормою Конституція є й у Великобританії. Що не дивно, адже суверенні держави ставлять власні інтереси вище міжнародних. Головне, щоб, діючи таким чином, влада не звужувала і не порушувала вже наявні в їх державі права людини".


Нагадаємо, політики з усієї Європи обурилися рішенням Конституційного трибуналу Польщі й загрожують неприємними для неї наслідками.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Аиров

10 жовтня 2021, 16:11

Пример с Великобританией является неуместным, поскольку она не имеет Конституции.


Новини