В Україні зафіксували зниження підтримки вступу до ЄС та НАТО: що змінилося

Більшість українців у всіх регіонах підтримують вступ країни до Європейського Союзу та НАТО

Переважна більшість громадян України підтримує вступ своєї країни до ЄС та НАТО. Але рівень підтримки дещо зменшився. Про це інформують, оприлюднивши дані опитування, представники Соціологічної групи "Рейтинг".

Так, в кінці листопада 78% учасників опитування проголосували би за вступ своєї країни до ЄС під час можливого референдуму, але це дещо менше, аніж в липні цього року (85%). Проти вступу до Євросоюзу голосувало б тільки 5% респондентів. При цьому, збільшилась кількість тих, хто не визначивсь або не мав бажання голосувати: 3% та 14% відповідно.

Підтримка вступу України до НАТО теж показала тенденцію до зниження і зафіксована на рівні 77% (в липні було 83%). Тепер показник підтримки вступу до Альянсу на тому ж рівні як був на початку російської війни в березні 2022 року. Але не мають бажання бачити Україну в НАТО тільки 5% опитаних, 15% - не проголосували б, і 3% - ще не визначилися.

Загалом в кожній з областей більшість висловилась за вступ до ЄС та Альянсу, проте більша кількість бажаючих бачити Україну в складі ЄС та НАТО - це мешканці Києва та західних областей..

Опитування соціологами проводилось 22-23 листопада 2023 року, його учасники 1000 респондентів з усіх регіонів, окрім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також регіонів, де на момент опитування не було українського мобільного зв'язку.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, як у Польщі ставляться до українців та росіян. Серед мешканців Польщі знижується рівень симпатій до громадян України. Але найбільша неприязнь у поляків до росіян, а свої найбільші симпатії вони проявляють до американців.