Франція має сумніви щодо фіндопомоги ЄС Україні: що пропонує Париж

Париж має недовіру до Європейської комісії з розподілу коштів для України

Франція виступила з ініціативою обмежити повноваження Європейської комісії у розподілі коштів для України, запропонувавши посилити контроль з боку національних столиць та Європейського парламенту. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє рейтингове видання "Politico".

Наголошується, що на минулій зустрічі дипломатів ЄС Франція підтримала ідею про введення більш суворих заходів контролю за розподілом кредиту у розмірі 35 мільярдів євро, який Брюссель планує надати Україні найближчими тижнями.

Передбачається, що це рішення дозволить зробити процес фінансової допомоги більш прозорим та керованим на рівні окремих держав-членів Європейського Союзу.

Варто зазначити, що у червні лідери країн G7 дали свою згоду на те, щоб надати Україні кредит у розмірі 50 мільярдів доларів, який планується погашати за рахунок доходів від заморожених російських активів.

Раніше низка ЗМІ вже повідомляла, що ЄС готується до виділення нового пакету фінансування до кінця року, незалежно від участі США. Таких заходів вживаються в умовах побоювань Брюсселя, що Угорщина може перешкодити наданню гарантій, необхідних для участі США у програмі заморожування активів. Остаточна сума може становити від 20 до 40 мільярдів євро і буде визначена Європейською комісією після консультацій із державами-членами.

Читайте також на порталі "Коментарі" - президент Франції Еммануель Макрон закликав до термінової зміни економічного мислення Євросоюзу, інакше блок ризикує через три-чотири роки опинитися поза конкуренцією зі США та Китаєм, що може призвести до краху. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву французький лідер зробив під час вступу на Берлінському глобальному діалозі, пише "Euractiv".

Еммануель Макрон заявив, що підхід ЄС до економічного зростання та міжнародної торгівлі більше не відповідає поставленим цілям та завданням.