Макрон розпустив парламент Франції: що відбувається

На виборах до Європарламенту "промакронівський" список отримав поразку

Президент Франції Еммануель Макрон після провалу на виборах оголосив, що розпускає Національні збори та призначає дострокові парламентські вибори на 30 червня та 7 липня. Як передає портал "Коментарі", Макрон повідомив у своєму відеозверненні в соцмережі Х.

На виборах до Європарламенту провладний список отримав поразку, взявши вдвічі менше, ніж праворадикальне "Національне об'єднання".

Екзитполи у Франції прогнозують, що "Національне об'єднання" – праворадикальна партія, яку найчастіше асоціюють із її неформальним лідером Марін Ле Пен – стане безумовним лідером із очікуваним показником у 31,5%. Це більш ніж удвічі перевищує показники списку центристських та ліберальних політиків із партій, які підтримують Макрона. Пропрезидентський список отримав друге місце, але лише із 15,2% (на минулих євровиборах було 22,4%). Крім того, на межі подолання 5% бар'єру знаходиться ще один праворадикальний список "Реконкіста", що додатково свідчить про зростання ультраправих.

Цей результат "не є добрим для партій, які захищають Європу", заявив Еммануель Макрон, додавши, що ультраправі набирають популярності повсюдно на континенті.

"Я не можу діяти так, ніби нічого не сталося... Саме тому, провівши консультації, передбачені статтею 12 нашої Конституції, я вирішив знову надати вам вибір нашого парламентського майбутнього шляхом голосування. За кілька хвилин я підпишу указ про скликання парламентських виборів, які відбудуться 30 червня, перший тур, та 7 липня, другий тур", – висловився французький президент.

Читайте також на порталі "Коментарі" - в Україні можуть з'явитися військові інструктори не лише з Франції: Макрон зробив натяк.