"Ми гниємо на узбіччі світу": Шендерович дав велике інтерв’ю після втечі з Росії (ВІДЕО)

Шендерович розповів, що ще рік тому отримав громадянство у Ізраїлі

Віктор Шендерович зустрівся з російською журналісткою Іриною Шихман і розповів їй, чому та як втікав з Росії після того, як його оголосили "іноземним агентом" та розпочали кримінальне переслідування. Нині Шендерович перебуває у Ізраїлі, де і зустрівся з Шихман. Передає портал "Коментарі".

У інтерв’ю Віктор Шендерович розповів про те, як важко йому далось рішення виїхати з Росії. Проте також стало відомо, що ще рік тому письменник отримав громадянство Ізраїлю, таким чином підготувавши план ймовірної втечі. Нині він планує їздити до Угорщини та Польщі, де живуть його діти та внуки.

"З Будапешта я полетів з пересадкою у Варшаві. І я не пішов на другий літак. А лишився у Польщі, жив недалеко від доньки. Ці кілька днів між прийняттям цього рішення і його оголошенням були дуже важкими. Я писав цей текст тиждень його редагував. І коли я пояснив усе собі, то опублікував його", - розповів Віктор Шендерович.

Він також зізнався, що рішення покинути Росію підтримала його дружина.

А от щодо режиму Путіна, то Шендерович вважає, що росіяни нині опинились у не дуже вигідній ситуації на міжнародній арені.

"Ми викинуті з усіх світових інститутів. Ми маргінали. Якби в нас не було армії та атомної бомби. Ми гниємо на узбіччі світу. Якщо невдовзі людство вигадає щось неоктанове, нікому не буде треба газ, то нам лишиться лише військовий шантаж. Нічого крім цього Путін світу запропонувати не може: третьої повістки Путіна немає. Ми можемо зробити так, що газу у вас не буде. А можемо нанести вам збитки. Військові. Зробити вам боляче", - розповів Шендерович.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" вже писали про те, що письменник сподівається цього року доїхати до України

Читайте також: Лукашенко розповів, як Путін планує створити нову державу і коли там опиниться Україна (ВІДЕО)