Прем'єром Франції може стати політик, який проти відправки військ та далекобійної зброї в Україну

Президент Франції ініціював відправлення французьких інструкторів до України.

Лідер ультраправої партії "Національне об'єднання" Жордан Барделла заявив, що, якщо він стане прем'єр-міністром Франції, не відправлятиме французькі війська до України і не надсилатиме ракети дальнього радіуса дії. Проте він зазначив, що Франція продовжить надавати боєприпаси Україні, повідомляє Politico.

"Моя позиція не змінилася, і вона полягає в підтримці України шляхом надання оборонного обладнання, боєприпасів, оперативної логістичної підтримки та оборонного озброєння, щоб Україна могла захистити себе і утримати фронт. На відміну від президента [Еммануеля Макрона], я виступаю проти відправки французьких військ і солдатів в Україну", - зазначив Барделла журналістам у середу під час виставки озброєнь Eurosatory.

Як зазначає Reuters, Барделла також виключив можливість відправки ракет дальнього радіуса дії, які можуть досягти російської території.

Водночас, за даними Politico, Париж і Київ завершують розробку планів щодо відправки французьких інструкторів в Україну. Проте ці плани можуть бути поставлені під загрозу, якщо "Національне об'єднання" увійде до французького уряду після дострокових виборів, які заплановані на 30 червня і 7 липня.

Барделла також підкреслив, що перемога його партії не послабить Францію на міжнародній арені: "Я не маю наміру послаблювати голос і зобов'язання Франції на міжнародній арені, і я буду ставитися до цього з великою повагою". Він додав, що його партія більше не хоче, щоб Франція виходила з об'єднаного командування НАТО, поки триває війна в Україні.

Попри засудження "порушення Кремлем територіальної цілісності України", Барделла наголосив на важливості уникнення ескалації у відносинах з Росією, підкреслюючи, що Росія є ядерною державою і він відданий відновленню миру і політичної стабільності в регіоні.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що ультраправі у Франції більше не хочуть поглиблювати зв'язки з РФ