Стали відомі країни, які можуть підтримати Францію і направити війська в Україну

Найймовірніше ініціативу Франції щодо направлення військ в Україну можуть підтримати ще кілька країн НАТО, відзначив старший науковий співробітник Центру аналізу європейської політики Ніколя Тензе, пише Newsweek

Як вважає Ніколя Тензе малоймовірно, що Париж діятиме самостійно. Очевидно, він заручиться підтримкою ще кількох країн НАТО, які теж погодяться відправити свої війська в Україну. На думку експерта, швидше за все, ініціативу президента Франції Еммануеля Макрона підтримають Польща, Чехія, а також країни Балтії. При цьому експерт не виключив, що направити свої війська можуть і деякі країни північної Європи.

Як вважає Тензе, військові країн НАТО в Україні можуть виконувати кілька "місій", наприклад, виконувати функції підтримки та консультування чи стати офіційною місією, яка буде допомагати визначити цілі для британсько-французьких крилатих ракет Storm Shadow/SCALP і забезпечувати технічне обслуговування ключової військової техніки.

Також військові НАТО можуть бути задіяні в допомозі у наступальних операціях, вважає Тензе, але без прямої участі у боях. При цьому, додає експерт, теоретично військові можуть брати участь у прямих бойових зіткненнях, але це малоймовірно.

Разом з тим, як вважає радник комітету українського парламенту з національної безпеки, оборони та розвідки Іван Ступак, французькі солдати, якщо вони будуть направлені в Україну, не прийматимуть участь у прямих бойових зіткненнях. Зрештою, як підкреслив експерт, Україні цього і не потрібно. За його словами, вони були б дуже корисними у якості прикордонників, які охороняють кордон з Білоруссю чи Придністров’ям.

Окрім того, додав Ступак, Україна б радо прийняла бригади з ремонту зброї чи експертів-консультантів та інший персонал логістичної підтримки.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що за словами посла Франції в Україні, деякі країни уже цікавляться ініціативу Еммануеля Макрона щодо відправки військ в Україну.