Відсутність солідарності повернулася Парижу бумерангом: експерт розповів, як Байден провчив Макрона

Макрон не очікував такої поведінки офіційного Вашингтона

На тлі дипломатичної кризи президенти США і Франції провели телефонні переговори: днями відкликаний французький посол повернеться до Вашингтона; американський лідер пообіцяв посилити підтримку європейської антитерористичній місії в африканському регіоні Сахель. Розмову ініціював Джо Байден. Як інформує видання "Коментарі", про це на своїй сторінці в Facebook пише політичний оглядач Олександр Юсупов.

Він зазначає, відносини сторін нормалізовані та дуже добре, що це сталося швидко. Еммануель Макрон, який готується до виборів, зміг змусити американського колегу попросити про дзвінок і публічно визнати свою неправоту в контексті таємного узгодження договору з Австралією про будівництво субмарин за спиною Франції, через що Париж втратив контракт на 43 мільярди доларів.

"Розраховував Макрон на більшу кількість поступок, коли минулого тижня вперше з кінця 18-го століття французький посол був відкликаний з США, а Париж попросив ЄС заблокувати торгові переговори з Вашингтоном? Ймовірно, що так. Однак Байден обмежився розмитими обіцянками й навіть не став запрошувати лідера Франції до Білого дому", - зазначив експерт.

Юсупов додає, без сумнівів вирішальну роль тут зіграла реакція решти Європи. Більшість сусідів Франції зайняли нейтральну позицію, а деякі навіть стали на бік США, що залишаються ключовим стратегічним партнером для європейських держав.

"Джерела Politico кажуть, що Нідерланди, Бельгія, Данія та Ірландія закликали Брюссель не відкладати переговори з Вашингтоном. Як зазначили джерела видання EURACTIV, те ж саме зробили Німеччина, Австрія та Італія. Більш того, прем'єр-міністр Данії в коментарі для ЗМІ похвалила Байдена за відданість союзникам. До речі, а що зробив Макрон після того, як у травні цього року Чехія попросила всі країни ЄС вислати хоча б по одному російському дипломатові в знак солідарності у справі з вибухом складів боєприпасів?" - ставить собі питання Олександр Юсупов.

Він додає, французький лідер разом з Ангелою Меркель запропонували відновити проведення самітів Росія-ЄС, чим дратували всю Східну Європу. Відсутність солідарності повернулася Парижу бумерангом.

Читайте також на порталі "Коментарі" - те, що сталося на Малі, призведе до різкої зміни тону Макрона по Росії.