Що зміниться для світу, України та РФ за підсумками саміту "Великої сімки": які очікування

Однією з ключових тем на саміті G7 у Німеччині може стати «План Маршалла» для України

У Німеччині, в баварському замку Ельмау, 26-28 червня відбудеться саміт "Великої сімки" (G7). Які очікування від зустрічі лідерів США, Німеччини, Великої Британії, Італії, Франції, Канади та Японії? Чи є ймовірність вживання більш радикальних заходів щодо протидії російській агресії, від якої страждає не лише Україна, а й увесь світ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Україна має унікальну можливість скористатися ситуацією, що склалася, для отримання нового "Плану Маршалла"

Доктор політичних наук, професор Валентин Якушик акцентує, що чергова зустріч у верхах "Великої сімки" (G7), цього разу в Німеччині, у баварському замку Ельмау, 26-28 червня 2022 року, – це подія не лише "іміджевого" характеру, де кожен учасник прагне показати свою важливу роль у світі. Це також обговорення та декларування певного геополітичного змісту програм конкретної діяльності.

Валентин Якушик звертає увагу лише на три складові таких явних програм.

Перше – загальний контекст цієї зустрічі.

"Це подальша самоорганізація та консолідація Глобального Заходу у його протистоянні зі своїми двома основними опонентами: одним (євразійським) – геополітичним, другим (азіатським) – насамперед геоекономічним", – пояснює експерт.

Друге - неприхована стратегія нового геополітичного піднесення Німеччини, на даному витку історії демократичної та плюралістичної.

"ФРН має історичний шанс на відновлення в максимальному обсязі своєї геополітичної суб'єктності", – зазначає Валентин Якушик.

Третє – поява теоретичних можливостей щодо розробки та реалізації нової моделі розвитку України.

"Територія нашої країни нині є одним із ключових полів геополітичної битви, і тому є унікальна можливість скористатися цим для здобуття нового "Плану Маршалла". Подібно до того, як після Другої світової війни західні союзники відмовилися від перетворення Німеччини та Японії на переважно аграрні країни з мінімальним розвитком індустрії і, навпаки, всіляко сприяли їхній комплексній модернізації, включаючи динамічний розвиток їхньої економіки та сучасної системи освіти", – резюмує експерт.

Основні акценти саміту будуть – на військових діях та їхніх наслідках, які так чи інакше відчувають всі країни

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно міркує так:

"Очевидно (і про це вже йшлося), що саміт пройде під знаком глобальних наслідків війни, яку Росія розв'язала проти України. Подібної не було у світовій історії після 1945-го. На саміті вирішуватимуть, як зупинити війну, наслідки якої вдарили та ще вдарять по всіх. Це і енергетичні проблеми (нафта, газ – зростання цін на них та дефіцит), і продовольча криза".

На думку аналітика, не виключено, що світові лідери обговорюватимуть варіант нового "плану Маршалла" – для України. Вибудовуючи комплексний підхід: яка має бути допомога, що має включати.

"Також обговорюватимуть санкції проти країни-агресора, – продовжує Олеся Яхно. – Як зробити їх ефективнішими. Адже ті, які запроваджено, зокрема часткове нафтове ембарго, спрацюють не в короткостроковій, а в середньостроковій перспективі. І РФ користується цим, збільшуючи постачання нафти до Китаю та Індії. Тобто потрібно шукати потужніші важелі впливу, які зроблять Росії боляче тут і зараз".

Крім того, зазначає експерт, вирішуватимуть моменти регулювання цін на нафту. Вже прозвучала пропозиція від США встановити певну "стелю", вище за яку задирати ціну не можна.

"Піднімуть і газову тему. Росія, посилаючись на різні технічні проблеми, продовжує скорочувати постачання газу до Європи навіть у рамках наявних зобов'язань. Тож тема пошуку альтернативних джерел постачання газу (заміщення російського), як і взагалі альтернативних джерел енергії (тимчасове повернення до того ж вугілля), також обговорюватиметься", – впевнена Олеся Яхно.

На порядку денному – і продовольча криза. Експерт наголошує, що РФ, блокуючи експорт українського зерна, свідомо створює проблему голоду для низки країн. І обговорюватимуться варіанти з розблокуванням експорту (обговорюється пропозиція Туреччини, яка обговорюватиметься за участю Росії, України та представників ООН), є дещо відмінні пропозиції від офіційного Києва.

"Оскільки саміт проходитиме в Німеччині (баварські Альпи), можливо, канцлер Олаф Шольц у контексті звинувачень у малій допомозі Україні – спробує надіслати низку позитивних для нас політичних сигналів у цьому ракурсі, – припускає аналітик. – Резюмуючи: основні акценти саміту будуть – на військових діях (пошук якнайшвидшого їх припинення) та їхніх наслідках, які так чи інакше відчуває всі країни".

Читайте також на порталі "Коментарі" - другий фронт: чи перебуває Білорусь за крок від відкритої війни з Україною – чого чекати від Лукашенка.