Чи зможуть ЗСУ бити німецькою зброєю вглиб РФ: у Німеччині різко змінили позицію

Анналена Бербок не виключила, що Україна зможе використати німецьку зброю для ударів углиб РФ

Українська армія в майбутньому зможе використати зброю з німецьких запасів для самооборони, включно з можливими ударами по військових об'єктах на території Росії. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, інформує "Tagesschau".

Топ-дипломат Німеччини наголосила, що Україна не зобов'язана чекати на напади на свою територію, перш ніж захищатися.

"Право України на самооборону не означає, що ракета повинна спочатку перетнути кордон або потрапити до такого міста, як Харків, перш ніж їй буде дозволено захищатися. Навіть найкраща протиповітряна оборона не завжди може запобігти цьому", - зазначила міністр.

Вона наголосила на важливості превентивних заходів для запобігання майбутнім атакам, вказавши, що знищення пускових майданчиків може стати необхідним заходом.

Анналена Бербок також наголосила, що масштаби цих дій не обговорюватимуться публічно для забезпечення стримування та уникнення переваг для російських військових.

Читайте також на порталі "Коментарі" - канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив, що не підтримує послаблення обмежень на використання Україною німецької зброї, щоб вона завдавала ударів по території Росії. Таку заяву глава німецького уряду зробив, перебуваючи у Нью-Йорку перед зустріччю з президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє DPA.

Олаф Шольц заявив, що німецький уряд ухвалив "кілька рішень" щодо військової підтримки України. Канцлер додав, що ці рішення для нього особисто дуже зрозумілі. Серед них – те, що Берлін не скасовуватиме обмеження на дальність стрілянини.

"Це (дальнобійні удари по Росії. – Ред.) не сумісне з моєю особистою позицією... Ми не будемо цього робити. І у нас є на це вагомі причини", – додав Олаф Шольц.