Польська влада пояснила, чому не заарештувала підозрюваного в підриві "Північного потоку" українця

У Німеччині видано ордер на арешт українця, але він встиг перетнути кордон.

У центрі уваги міжнародної спільноти опинився новий поворот у розслідуванні вибухів на газопроводі "Північний потік", що проходить дном Балтійського моря до Німеччини. Влада Німеччини видала європейський ордер на арешт українського водолаза Володимира, якого підозрюють у причетності до підриву газопроводу. Однак, незважаючи на це, він зміг перетнути польсько-український кордон, уникнувши затримання. Про це повідомляє польське видання Onet із посиланням на заяву речника польського генерального прокурора Анни Адам'як.

Польська прокуратура підтвердила, що отримала ордер на арешт Володимира, але польські служби не змогли знайти його за передбачуваним місцезнаходженням. На початку липня він перетнув кордон Польщі та України, і його не затримали.

Причина цього полягає в тому, що, незважаючи на виданий ордер, німецька влада не внесла дані Володимира до міжнародної бази розшуку. Через це прикордонники не могли затримати його на кордоні.

Раніше "Коментарі" писали, що Швеція завершила розслідування диверсії на російських газопроводах "Північний потік", підірваних у вересні 2022 року. Про це в інтерв'ю журналу Time повідомив прем'єр-міністр королівства Ульф Крістерссон.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Берлін має намір відкрити Балтійський термінал для зрідженого природного газу (ЗПГ), пов'язаний із неіснуючою інфраструктурою російської газопровідної мережі Nord Stream. План обговорювався під час зустрічі за зачиненими дверима з канцлером Олафом Шольцем та міністром економіки Робертом Хабеком. "Трубопровід буде підключений до існуючої газової інфраструктури в Любміні з весни 2024 року", - сказав Хабек, маючи на увазі точку з'єднання на материку, де також закінчуються бездіючі труби "Північного потоку".