Таємна зустріч у Баку: впливові німці та росіяни готуються до переговорів

Німецькі ЗМІ повідомляють про таємні переговори між впливовими німцями та росіянами в Азербайджані.

20 жовтня в Баку має відбутися таємна зустріч високопоставлених представників Німеччини та Росії. Спочатку відбудеться вечеря в одному з готелів, а наступного дня заплановані переговори про двосторонню співпрацю. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на німецькі видання Die Zeit і ARD, які проаналізували російський документ з офіційним логотипом "Петербурзького діалогу".

Німецько-російський "Петербурзький діалог", ініційований у 2001 році колишнім канцлером Німеччини Герхардом Шредером і російським диктатором Володимиром Путіним, офіційно припинився у 2021 році, коли Росія визнала організації, що брали участь у діалозі, "небажаними". Проте, як вказують німецькі ЗМІ, переговори на неофіційному рівні все ще тривають.

"Зустріч була б політично вибуховою, оскільки підірвала б офіційну зовнішню політику Німеччини, яка спрямована на політичну ізоляцію Росії", - зазначає ARD.

За попередньою інформацією, у зустрічі візьмуть участь відомі особи з обох сторін. Серед німецьких представників – ексголова СДПН та колишній прем'єр-міністр Бранденбурга Маттіас Платцек, екскерівник відомства федерального канцлера Рональд Пофалла, а також колишній голова "Петербурзького діалогу" Мартін Гофман. З російської сторони очікується присутність колишнього прем'єр-міністра Росії Віктора Зубкова, який з 2008 року є головою наглядової ради "Газпрому", а також Валерія Фадєєва, радника Путіна з прав людини.

Крім того, серед учасників також називають двох швейцарців: колишнього посла Швейцарії в Берліні Тіма Гульдіманна та колишнього генерального секретаря ОБСЄ та директора Женевського центру політики безпеки Томаса Гремінгера, який нещодавно наголошував на необхідності "конфіденційних форматів діалогу" з Росією.

Німецькі ЗМІ вказують, що наразі жоден із зазначених у програмі німецьких учасників не підтвердив свою участь у запланованих переговорах. За їх словами, деякі рішуче заперечують свою участь, інші відповідають ухильно або взагалі не коментують ситуацію.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що канцлер Німеччини Олаф Шольц зробив нову заяву про війну в Україні.

Також "Коментарі" писали про те, що в Міноборони Німеччини засумнівались у перемозі України.