Чи бути великій війні: Британія зробила заяву про право Ізраїлю дати жорстку відповідь Ірану

Глава МЗС Британії вважає, що Ізраїль справді має право відповісти Ірану, але не має загострювати конфлікт

Ізраїль має повне право відповісти на атаку Ірану, проте Лондон закликає його не вдаватися до дій, які призведуть до ескалації ситуації в регіоні. Як передає портал "Коментарі", таку заяву зробив міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон, повідомляє The Guardian.

"Звичайно, якщо ви перебуваєте в Ізраїлі сьогодні вранці, ви по праву думаєте: "Ми маємо повне право відповісти на це", і вони (Ізраїль - ред.) мають право, проте ми закликаємо не допускати ескалації", - сказав Девід Кемерон.

Топ-дипломат висловив сподівання на те, що відповіді (Ізраїлю – ред.) не буде, і натомість увага світу має переключитися на ХАМАС.

"Я думаю, що найрозумніше визнатиме, що атака Ірану виявилася невдалою. І ми хочемо зосередити увагу на цьому, на згубному впливі Ірану, і фактично зосередитися на тому, що відбувається в секторі Газа і на звільненні цих заручників", - підкреслив глава британського МЗС.

Читайте також на порталі "Коментарі" - іранська масована ракетно-дронова атака на Ізраїль у ніч на 14 квітня була виконана абсолютно в тому ж стилі, в якому Росія атакує Україну. Ось тільки захист в Ізраїлю, в тому числі завдяки допомозі союзницької авіації, був значно потужнішим. При цьому РФ відверто радіє загостренню Близького Сходу, вважаючи, що воно відверне увагу від війни в Україні. Але в США, схоже, навпаки, зрушиться нарешті з мертвої точки питання виділення зовнішньої допомоги (як Ізраїлю, так і Україні). Які основні висновки з близькосхідної ескалації можна зробити зараз? Які є варіанти розвитку подій у дедалі явнішому багаторівневому протистоянні демократичних та авторитарних світів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.