Обстріл есмінця в Чорному морі: як відреагувала Великобританія

У британському Міноборони заперечують порушення територіальних вод РФ, а також сам факт обстрілу

Українське та міжнародне співтовариства глибоко обурені повідомленнями Росії про ймовірний факт попереджувального обстрілу одного з військових кораблів Великобританії. Однак, судячи із заяв пресслужби британського Міноборони, есмінець Defender не потрапляв у подібну "халепу".

Представники військової дипломатії Об'єднаного Королівства запевняють, що ніяких обстрілів, в тому числі скинутих бомб, екіпаж есмінця не фіксував.

При цьому британці підкреслюють, що жодного порушення морських кордонів Російської Федерації з їхнього боку і бути не могло: корабель мирно перетинає українські територіальні води (нагадаємо, що кілька днів тому Defender ще знаходився в Одеському морському порту).

До слова, така реакція Британії вкотре нагадує російським політикам про те, що, згідно із міжнародним правом, Кримський півострів був і залишається частиною України. Тому всі води поблизу нього — також територія української держави.

До слова, при цьому представники британського Міноборони не заперечують факту стрілянини з боку Росії. Однак вони припускають, що, ймовірно, флот РФ міг проводити спеціальні морські навчання і попереджати про це спеціальними знаками всі кораблі, які знаходяться поблизу.

Зауважимо, що Україна вже готує офіційну реакцію на неприємний інцидент, що стався поблизу анексованого Криму. У вітчизняному МЗС вважають, що РФ лише вкотре підтвердила свою агресивну політику щодо інших країн, особливо — західних.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому для Володимира Зеленського так важливо забезпечити мирне і спокійне перебування чужих кораблів в акваторії Чорного моря. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, в який політично-спортивний скандал Україна потрапила через Крим.