Пашинян знову поставив на місце Кремль та відрікся від Путіна

Вірменія може також зупинити своє членство в ОДКБ

Очільник вірменського уряду Нікол Пашинян сказав, що Вірменія не виступає, як союзник РФ у війні проти України. Він зазначив, що Вірменія, як відповідальна держава має залишитись прихильна до своїх міжнародних зобов'язань, зокрема і тих, які заключено з Росією.

Про це він повідомив, відповідаючи на питання The Telegraph. Як він стверджує, країна не є спрямованою проти якогось іншого безпекового партнера.

"Коли тільки почалася війна в Україні, я дав інтерв'ю CNN і сказав, що ми не союзники Росії в питанні України. І це — реальність. Але я також хочу сказати, що наша безпекова співпраця із США, Францією чи іншими нашими партнерами не спрямована проти іншого нашого безпекового партнера. Інша справа, що у самих наших партнерів є побоювання з приводу того, як співпраця з ними може вплинути на їхні системи безпеки. Ми намагаємося вирішувати це питання з нашими партнерами в рамках спільного порядку денного, будучи максимально прозорими", — наголосив Пашинян.

Як стверджує прем'єр-міністр, членство в НАТО – це, як очевидна червона лінія для РФ, "не є питання, яке ми обговорювали чи обговорюємо". Він ще припускає, що Вірменія може переосмислити своє членство в ОДКБ.

"У Вірменії ведуться певні дискусії щодо того, чи відповідає стратегія, заснована на альянсі, довгостроковим інтересам країни", — продовжив Пашинян.

Зокрема, розбіжності, як зазначено, викликані ратифікацією вірменським парламентом Римського статуту Міжнародного кримінального суду, що вже набув чинності 1 лютого. РФ називає цей крок "недружнім".

Відповідаючи на питання, чи можуть арештувати російського президента Путіна, як він приїде в Єреван, прем’єр не сказав про це чітко. Він відповів, що рішення щодо приєднання до Римського статуту "служить підвищенню рівня безпеки Вірменії, щодо юридичних тонкощів.

"Я відкрию такий секрет: після 2018 року у Вірменії почалося багато масштабних демократичних реформ, і я не ухвалюю рішення про те, кого слід заарештовувати, а кого ні. І, як я вже сказав, Вірменія як відповідальна держава повинна залишатися прихильною до всіх своїх міжнародних зобов'язань, включаючи зобов'язання, які вона має у відносинах з Російською Федерацією, та зобов'язання, які країна має у міжнародних відносинах", — підсумував Пашинян.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що на саміті у Санкт-Петербурзі Пашинян зробив зауваження Путіну та Лукашенко