"Це була помилка": Столтенберг виголосив прощальну промову

Єнс Столтенберг пояснив, де країни НАТО помились щодо Росії, та чому вони можуть припуститись нової помилки.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який покидає свою посаду у кінці вересня, закликав Альянс не робити такої ж помилки з Китаєм, яку країни НАТО зробило з Росією, ставши залежним від її сировини.

Єнс Столтенберг розповів, що під час його каденції важливість НАТО була поставлена під сумнів. Він пригадав, що Альянс називали "розрізненим", "застарілим" і "мертвим". Однак тепер, за його словами, "реальність така, що НАТО сильніший, згуртованіший, ніж будь-коли раніше", а Україна усе ближче до Альянсу.

Генсек НАТО вказав, що "свобода важливіша за вільну торгівлю" та пригадав деяких союзників, які свого часу були впевнені, що закупівля російського газу – це лише комерційна справа.

"Це була помилка. Росія використовує газ як засіб примусу, щоб не дати нам підтримувати Україну. Ми не можемо зробити таку ж помилку з Китаєм", – сказав генсек НАТО, вказавши на рідкоземельні метали та контроль Пекіна над критичною інфраструктурою.

Також Столтенберг додав, що Україна має отримати гарантії безпеки для міцного та стабільного миру, а одним з таких факторів є її членство в НАТО.

"Без стабільної України не може бути стабільної безпеки в Європі. А без членства в НАТО не буде міцної безпеки для України. Двері НАТО відчинені. Україна приєднається", – сказав Столтенберг.

1 жовтня генеральним секретарем НАТО стане нідерландець Марк Рютте, який замінить норвежця Єнса Столтенберга, що очолював Альянс впродовж десяти років.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що генсек НАТО назвав найбільший ризик на війні в Україні.

Також "Коментарі" писали про те, чому нового генсека НАТО називають "Тефлоновий Марк".