Головна Новини Світ НАТО Чому нового генсека НАТО називають "Тефлоновий Марк"
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому нового генсека НАТО називають "Тефлоновий Марк"

У Нідерландах за Марком Рютте закріпилось прізвисько "тефлоновий". За які характеристики політик отримав таке ім'я.

27 червня 2024, 17:28
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

26 червня стало відомо, що новим генсеком НАТО стане прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який замінить на цій посади Єнса Столтенберга. В Нідерландах за Марком Рютте закріпилось прізвисько "тефлоновий". Пояснюємо, чому його так називають.

Чому нового генсека НАТО називають "Тефлоновий Марк"

Новий генсек НАТО Марк Рютте. Фото з відкритих джерел

Марк Рютте здобув посаду прем’єр-міністра Нідерландів у 2010 році та чотири терміни залишався керівником уряду. Попри те, що три з чотирьох урядів Рютте залишили свої повноваження достроково, сам прем’єр-міністра завжди мав високі рейтинги в країні.

Крім того, Марк Рютте за 14 років на посаді прем’єр-міністра Нідерландів жодного разу не потрапив до вагомого скандалу та не заплямував свою репутацію. Саме тому у Нідерландах його називають "Тефлоновий Марк" порівнюючи з покриттям до якого нічого не прилипає. 

Рютте описують як гнучкого, прагматичного політика, який готовий пристосуватися до широкого кола політичних фракцій для розв'язання проблем.

"Його вважають винятково талановитим і симпатичним політиком, який практично з усіма ладнає, і це, я думаю, ймовірно, один із найважливіших чинників — найважливіших активів на цій посаді, тому що посада генерального секретаря в певному сенсі — це робота з випасу котів і залучення 32 членів до єдиної думки", – описує Рютте очільник євразійського напряму CSIS  Макс Бергманн.

Нагадаємо, що Єнс Столтенберг мав залишити посаду генсека НАТО у жовтні 2022 року, проте через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, країни альянсу вирішили продовжити його повноваження на рік. У 2023 році повноваження Столтенберга ще раз продовжили на рік, адже члени НАТО не змогли обрати наступника.

Після тривалих дискусій, у червні 2024 року Марк Рютте був представлений, як новий генеральний секретар НАТО, який вступить на свою посаду у жовтні цього року. Головними конкурентами Рютте на місце нового генсека НАТО були прем’єрка Естонії Кая Каллас, президент Румунії Клаус Йоганніс, колишній очільник Міноборони Великої Британії Бен Воллес та прем’єрка Данії Метте Фредеріксен.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Росії відреагували на призначення Рютте новим генсеком НАТО.

Також "Коментарі" писали про реакцію президента України Володимира Зеленського на призначення Марка Рютте очільником НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини