Чи змінить НАТО свою позицію: що тепер заявив новий генсек про удари ЗСУ по території Росії

Рютте вважає, що Україна має право захищати себе

Україна змушена всю цю війну, бо інакше вона припинити існувати як незалежну державу. І відповідно до міжнародного права Київ має право захищати себе. Навіть якщо це включає дії за межами її кордонів. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву під час прес-конференції зробив генеральний секретар НАТО Марк Рютте.

Генсек наголосив, що кожен союзник самостійно визначає рівень підтримки для України.

"Україна веде війну самооборони. Це означає, що Україна має право захищати себе. І як ми знаємо, згідно з міжнародним правом, це право не закінчується на кордоні. Це означає підтримку українського права на самооборону. Але кожен союзник визначає рівень своєї підтримки для України. Це не я вирішую від імені Альянсу. Це партнери вирішують", – заявив Рютте.

Він також зазначив, що одна конкретна зброя не вирішить війну, але підтримка союзників є надзвичайно важливою для України.

"Треба розуміти, що одна конкретна зброя не вирішить війну. Але це дуже важливо. Я розумію прохання України. Але знову ж таки - це союзники повинні вирішувати, що робити. І є певні партнери, наприклад, США. Їх керівництво витратило мільярди доларів, допомагаючи Україні у самообороні Чітко можна сказати, що Україна без допомоги США навряд чи була б незалежною країною", - додав генсек НАТО.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Києву не потрібен дозвіл Вашингтона чи когось ще з партнерів, щоб завдавати ударів у відповідь по цілях углиб Росії, адже українське командування може використовувати зброю, яка виробляється в Україні. Таку заяву під час брифінгу зробив представник Держдепартаменту США Метью Міллер.

Також видання "Коментарі" повідомляло – чому Путін так боїться ударів углиб РФ: чи це може змінити хід війни.