Франція підтримає конкретний план вступу України в НАТО, але є нюанс

Поки що в Парижі не готові сказати, чи будуть дати чи календар для України, коли вона зможе приєднатися до НАТО

Франція вважає за правильну ідею про те, щоб Україна отримала конкретний план на шляху до вступу в НАТО. Але це може статися, коли ризики безпеки зменшаться. Про це заявила міністр закордонних справ Катрін Колонна, повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на "Bloomberg".

Колона в кулуарах зустрічі глав МЗС країн-членів НАТО в Осло заявила, що Франція наполягає на тому, щоб був розроблений шлях з етапами та послідовностями, щоб Україна могла, коли настане час, приєднатися до Альянсу в добрих умовах безпеки.

"Чи будуть дати чи календар, я не впевнена, бо є ще багато моментів для обговорення", - сказала міністр.

Хоча вступ України до НАТО – це питання "не сьогодні", сказала Колонна, "нам потрібно зробити більше, ніж у 2008 році", маючи на увазі угоду, досягнуту в Бухаресті, про те, що Україна зрештою приєднається до Альянсу.

Читайте також на порталі "Коментарі" - держсекретар США Ентоні Блінкен не сумнівається, що Швеція незабаром може стати частиною НАТО. Заява зроблена на фоні нещодавньої телефонної розмови президента США Джо Байдена з переобраним президентом Туреччини – Реджепом Тайіпом Ердоганом. Імовірно, обговорювалася можливість продажу Анкарі нових американських винищувачів в обмін на відмову від блокування шведського просування в НАТО. Водночас євроатлантичні перспективи України залишаються туманними, хоч є певні очікування від саміту Альянсу у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня. Чого очікувати від НАТО в найближчому майбутньому – як Швеції, так і Україні, а також Росії, яка відкрито називає Альянс своїм ворогом і навіть нібито саме з ним воює на території нашої країни.