Глава Міноборони Нідерландів розкрив умови запрошення України до НАТО

У Нідерландах вважають, що Україну запросять до НАТО після того, як вона поборе корупцію

Країнам НАТО необхідно обговорити, на яких умовах Україна отримає запрошення та приєднається до Альянсу. Ясність із цього питання має бути внесена спочатку. При цьому ключовою умовою отримання Києвом запрошення до НАТО має вирішити питання з корупцією в Україні. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс, повідомляє Reuters.

Глава Міноборони Нідерландів заявив, що у відповідь на план перемоги Зеленського, який включає пункт негайного запрошення до НАТО, для досягнення необхідного консенсусу союзникам необхідно буде узгодити чіткі критерії, яким має відповідати Україна для отримання запрошення. Крім того, мають бути погоджені й інші критерії, щоб країна стала повноцінним членом Альянсу.

"Якщо спочатку не буде такої ясності, я не думаю, що 32 союзники погодяться надати запрошення", - сказав міністр.

На питання, які умови необхідно виконати Україні, Брекельманс згадав боротьбу з корупцією.

На його думку, якщо українці хочуть всерйоз модернізувати збройні сили та залучити до цього інші країни, то, звичайно, потрібно раз і назавжди покласти край корупції.

Брекельманс наголосив, що наразі в Альянсі існують "дуже різні думки" щодо запрошення та вступу України до НАТО.

Reuters нагадала, що цього тижня президент України Володимир Зеленський уперше публічно представив український план перемоги з п'яти пунктів, включаючи заклик до негайного запрошення до НАТО. В Альянсі у свою чергу заявили, що Україна одного разу стане членом блоку, але при цьому зазначили, що Київ не може приєднатися до блоку, перебуваючи у стані війни. Причиною цього є те, що цей крок може призвести до конфлікту між НАТО і Росією.

"Лідери Альянсу поки що уникають прямої відповіді на нові спроби Зеленського отримати запрошення", - йдеться у матеріалі Reuters.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Білому домі зробили натяк, чи наважиться Байден дати згоду на членство України в НАТО.