Хто в НАТО не підтримує перемогу України та повернення її до своїх кордонів

США та Німеччина виступають за замороження війни в Україні, сказав в коментарі ТСН старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Густав Грессель

На саміті НАТО у Вашингтоні не буде прийнято жодних суттєвих рішень щодо ситуації в Україні, вважає старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Густав Грессель.

Тобто, за його словами, не буде рішень ні щодо розширення Альянсу, ні щодо гарантій безпеки для України. Правда в тому, каже експерт, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну країни НАТО були стурбовані виключно власною безпекою, а також збільшенням витрат на оборону, укріпленням сил Альянсу на східному фланзі й відновленням спільних військових структур задля планування й організації спільної оборони.

Як каже Грессель, тільки країни Балтії й Данія вважали, що підтримка України є більш пріоритетним питанням, ніж участь у поміркованих діях НАТО.

Окрім того, експерт звертає увагу, що Альянс не має єдиного бачення цілей війни. Наприклад, Франція й більшість членів НАТО виступають за перемогу України, а також відновлення її територіальної цілісності. При цьому, підкреслює Грессель, окремі найбільші постачальники військової допомоги, мова йде про Сполучені Штати та Німеччину, виступають за заморозку конфлікту. Крім того, додає експерт, такі країни як Туреччина й Угорщина мають ревізіоністські плани й навряд чи підтримають якесь компромісне рішення.

"Табір прихильників "заморозки" вважає, що будь-яке визначення майбутнього України ускладнить початок переговорів. Це груба помилка. Росія не розпочне справжні переговори, поки має бодай один реальний шанс на повну перемогу у війні. Змінити це можливо через надання військової підтримки Києву"
, - підкреслює Грессель.

Втім, за його словами, Україна не має наміру починати переговори, оскільки у неї є негативний досвід домовленостей із Москвою про "чесне" припинення вогню.

"Без гарантій безпеки Заходу та членства в НАТО, припинення вогню розглядатиметься Росією як тактична перерва, під час якої вона переозброїться, перегрупується й завдасть нового удару",
- переконаний Грессель.

При цьому, за його словами, дивним виглядає те, що Штати та Німеччина, які підтримують заморозку війни, неохоче розглядають членство України в НАТО, хоча це є єдиним, що змусило б Київ піти на неї.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Джо Байден розпочав торги з Путіним і предметом торгу є членство України в НАТО.