Головна Новини Світ США Байден виклав карти на стіл і почав торги з Путіним: про що мова
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден виклав карти на стіл і почав торги з Путіним: про що мова

Президент Джо Байден розпочав торги з кремлівським диктатором Володимиром Путіним, вважає політолог Петро Олещук. Предмет торгу – членство України в НАТО

5 червня 2024, 12:29 comments12002
Поділіться публікацією:

Для президента США Джо Байдена мир — це "впевненість, що Росія ніколи не окупує Україну". Теза, як відзначив політолог Петро Олещук, є хорошою, проте не зрозуміло, що робити із тим, що країна-агресор уже окупувала значну частину України. При цьому, додає експерт, із коментарів американського президента стає зрозуміло, що його турбує окупація всієї України, адже тоді з’являться ризики для Польщі та країн НАТО.

Байден виклав карти на стіл і почав торги з Путіним: про що мова

Путін і Байден

"Ну і Байден не готовий підтримати членство України у НАТО",
— додав експерт.

При цьому він підкреслив, що протягом останніх двох років багато західних політиків робили чимало заяв про членство України у НАТО, яке, нібито, "скоро буде", лише потрібно, аби "виникли умови", але вони старанно уникали конкретики, будь-яких зобов'язань.

"І причина тут могла бути лише одна — вони розглядали це як предмет торгу у майбутньому. І от Байден викладає карти на стіл і розпочинає цей торг. Звісно, не з Україною — з бункерним дідом, пропонуючи йому угоду, частиною якої буде відмова для України у членстві у НАТО. Що він ще запропонує — можна лише гадати",
- підкреслив політолог.

При цьому Олещук підкреслив, що говорити про те, що "Україна буде захищена від окупації без НАТО" — це лукавство. Вона, каже експерт, звісно, може бути захищена, але це тоді буде надзвичайно мілітаризована, ядерна та мобілізована держава. І цей сценарій теж, мабуть, Штатам не дуже сподобається, додав політолог.

Окрім того, політолог підкреслив, що бажання зрештою "сторгуватися" з бункерним дідом читалося давно. Саме звідси родом і всі заборони, в тому числі і на використання західної зброї для ударів по території Росії, які згодом були частково зняті.

Тобто, підкреслює експерт, всі ці обмеження — це про умови для подальших домовленостей, про закладання основ для компромісів.

В цьому контексті експерт закликав згадати осінь 2022 року, коли, після визволення Херсону, тодішній Голова комітету начальників штабів США М. Міллі раптом заговорив про необхідність переговорів, що тоді не дуже зрозуміли українці.

"А для США усе було логічно. Провчили трохи росіян? Можна уже торгуватися, шукати баланси, компроміси і т.д. Не треба розвивати успіх, бо ще режим бункерного діда завалиться і запустить деструктивні процеси у державі. А цю державу ще треба "демократизувати" (номінально), запускати "перестройку" і повертати до світової торгівлі",
— відзначив Олещук.

При цьому, за його словами, Штатів не бентежило небажання українців іти на компроміси, щоби змусити їх до цього кроку, вони просто затримали поставки всього того, що обіцяли раніше.

Олещук відзначає, що США публічно взяли на себе відповідальність за підтримку України, і дуже голосно про неї кричали, постійно намагаючись непублічно "сховатися" від цієї підтримки, і натякаючи, що "краще б якось домовитися, але щоб наче ви самі хотіли домовитися, а ми просто поважаємо вашу позицію".

"У підсумку — вони лише самі руйнували свою репутацію. Численні автократії, які явно розправляють плечі, не дадуть збрехати. Нам, звісно, від того не легше, і ми все одно залежимо від їхньої допомоги. І без цієї допомоги точно було б набагато гірше. Але називати речі своїми іменами все ж варто. У тому числі — для дискусії з США, які явно "несе не туди", і вони вперто відмовляються це визнавати. Нам вони, звісно, нічого пояснювати не повинні, а своїм громадянам? Ще і у рік виборів? Як бажання врятувати режим диктатора-психопата негативно позначилося на світовій стабільності?"
— додав експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, як Байден пояснив свою позицію відносно війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини