Головна Новини Світ НАТО Країни Балтії на саміті НАТО виставлять вимогу до союзників: як це пов'язано з агресією РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Країни Балтії на саміті НАТО виставлять вимогу до союзників: як це пов'язано з агресією РФ

Країни Балтії вимагатимуть на саміті НАТО мінімального порогу оборонного бюджету 2,5%

23 травня 2024, 08:52
Поділіться публікацією:

Міністри оборони Литви, Латвії та Естонії оголосили, що на саміті НАТО у липні попросять союзників збільшити оборонні бюджети країн-членів щонайменше до 2,5% ВВП. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в повідомленні Міноборони Литви за підсумками зустрічі трьох міністрів, пише "ЄП".

Країни Балтії на саміті НАТО виставлять вимогу до союзників: як це пов'язано з агресією РФ

НАТО. Фото: з відкритих джерел

Країни НАТО взяли на себе в рамках Альянсу зобов'язання виділяти на оборону бюджет не менше 2% ВВП, але лише 11 із 32 країн-членів досягли цієї мети минулого року. Хоча більшість країн-членів не досягають навіть цього показника в 2%, країни Балтії вважають, що мінімальний поріг оборонних бюджетів країн НАТО має бути збільшений щонайменше ще на 0,5%.

"Напередодні саміту НАТО у Вашингтоні міністри узгодили найважливіші цілі, серед яких, окрім зобов'язання інвестувати в оборону не менше 2,5%", – йдеться у повідомленні.

Щодо власних оборонних бюджетів, то Литва, Латвія та Естонія зобов'язалися виділяти близько 3% свого ВВП. А інші члени Альянсу "можуть приєднатися до клубу 3%", — заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас сказав, що для країн Балтії важливою темою на саміті НАТО буде реалізація оборонних планів, розроблених після останнього саміту Альянсу. У цьому сенсі Литва оголосить деталі щодо своєї частини "загальної балтійської лінії оборони" проти Росії, узгодженої трьома країнами на початку року.

Литва розглядає можливість будівництва стаціонарних укріплень, а також так званих "парків контрмобільності", де війська та техніка, у тому числі протитанкові та протипіхотні міни, можуть бути швидко сконцентровані в загрозливих районах.

Зі свого боку, естонський міністр Ханно Певкур заявив, що його країна вже працює над створенням перших оборонних позицій на кордоні з Росією, а латвійський міністр Андріс Спрудс зазначив, що три балтійські країни створять інфраструктуру, яка дозволить кожній з них розмістити повноцінну бригаду НАТО.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як розуміти рішення РФ змінити морські кордони: чому тепер уся увага на реакцію НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини